Hlavní obsah

U Pavla skončí v roli šéfa poradců člověk, který mu pomohl na Hrad

Foto: Zuzana Bönisch

Tomáš Richter na Hradě skončí v roli šéfa poradců.

Reklama

„Předpokládám, že moje mise, ke které jsem uzavřel dohodu s panem prezidentem, bude během podzimu naplněna,“ řekl Seznam Zprávám končící šéf týmu hradních poradců Tomáš Richter, který sháněl peníze pro kampaň Petra Pavla.

Článek

Personální pohyby na Hradě pokračují. Po oslabení tiskové mluvčí a konci ředitelky prezidentova kabinetu skončí i šéf poradců, který zajistil Petru Pavlovi financování prezidentské kampaně.

Někdejší pracovník kanceláře Václava Havla a podnikatel v hotelnictví Tomáš Richter Seznam Zprávám potvrdil, že jeho dosavadní působení u prezidenta Pavla se blíží ke konci.

„Předpokládám, že moje mise, ke které jsem uzavřel dohodu s panem prezidentem (a následně smlouvu s prezidentskou kanceláří), bude během podzimu naplněna. Cílem bylo vybrat, poskládat, sladit a zkoordinovat tým expertů, kteří budou poskytovat své odborné služby prezidentovi a relevantním ředitelům odborů (politický, zahraničněpolitický, komunikační a kabinet),“ řekl Richter Seznam Zprávám.

Richter patřil do základní sestavy klíčových spolupracovníků na cestě Pavla na Hrad - podobně jako mluvčí Řeháková, která na začátku týdne v prezidentské kanceláři přišla o funkci ředitelky odboru komunikace, a Linda Jozwiak Kopecká, která končí na pozici ředitelky prezidentského kabinetu.

I proto je ještě ve hře, že by do budoucna s prezidentem určitým způsobem spolupracoval - například na konzultační bázi.

„Osobně považuji svoji více než tříletou misi od předvolební a volební kampaně po přechod na Hrad za splněnou. Jakékoliv další rozhodnutí o mé případné a oboustranně smysluplné budoucí roli budu řešit s panem prezidentem až v průběhu podzimu,“ dodal Richter, který je členem kolegia Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Muž přes finance

Jeho odchod z funkce šéfa prezidentových poradců přichází v době hradních otřesů. Ty vycházejí z toho, že na Hradě se po nástupu Petra Pavla do funkce vytvořily dvě skupiny, jejichž zájmy a představy o tom, jak by prezident měl fungovat, se lišily. Spory trvaly od jara, na přelomu minulého a tohoto týdne je rozetnula kancléřka Jana Vohralíková - se souhlasem hlavy státu.

Richter byl spolu s Řehákovou a Jozwiak Kopeckou důležitou součástí prezidentské kampaně. A nejen jí, ale i v období přechodu mezi volbami a nástupem Pavla na Hrad. Richter byl klíčovou osobou pro zisk financí. Po Pavlově volebním vítězství Richter sestavoval prezidentovi tým poradců, v jehož čele usedl.

„Pomohli nám sponzoři, kteří s námi jdou celou tu cestu. Jde o velké donory, kteří jsou zvyklí pomáhat i v jiných sektorech, přijde jim to přirozené. Chci říct, že to dělají jen proto, že věří, že na Hradě bude slušný člověk. Tomáš Richter vždy finance získával pro kampaň tak, že od toho nikdo nikdy zpět nic nečekal. A pokud čekal, tak jsme se s ním rychle rozloučili,“ popsala Seznam Zprávám letos v únoru tehdejší volební manažerka Pavla Nýdrle.

Reklama

Doporučované