Hlavní obsah

Otřesy na Hradě. O funkci přišly dvě ženy z prezidentovy blízkosti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková přišla o post ředitelky komunikačního odboru. Ve funkci ředitelky kabinetu končí Linda Jozwiak Kopecká, která působila po boku Petra Pavla od začátku předvolební kampaně.

Článek

Půl roku po nástupu do funkce nového prezidenta došlo na Pražském hradě k prvním personálním otřesům.

Tisková mluvčí Markéta Řeháková přišla v prezidentské kanceláři o funkci ředitelky odboru komunikace, prezidentovou mluvčí zůstává. Rozhodla o tom kancléřka Jana Vohralíková, která rozdělila pracovní pozice mluvčího a ředitele komunikačního odboru na dva samostatné posty.

„Důvodem přijatých změn je aktuálně velké množství vykonávané agendy spojené s vysokým pracovním vytížením současné ředitelky odboru komunikace. Markétě Řehákové byla nabídnuta pracovní pozice mluvčí prezidenta republiky, kterou přijala,“ stojí v prohlášení tiskového oddělení prezidentské kanceláře.

Citelnou změnou je konec ředitelky kabinetu prezidenta Lindy Jozwiak Kopecké, která od začátku předvolební kampaně byla považovaná za pravou ruku Petra Pavla. „Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ stojí v oznámení prezidentské kanceláře.

V obou případech jde o vyústění dlouhodobě napjaté atmosféry, která v prezidentské kanceláři v posledních několika měsících panovala. Seznam Zprávy o tom přinesly v červnu reportáž v rámci cyklu Off Record.

Kancléřka posílila

O tom, že se v prezidentské kanceláři řeší další působení Řehákové a Jozwiak Kopecké, hovořily zdroje Seznam Zpráv už v pondělí. Informace však nikdo na Hradě a v prostředí prezidentových blízkých spolupracovníků nechtěl oficiálně potvrdit, učinila tak až sama prezidentská kancelář v úterý odpoledne.

Situace v prezidentské kanceláři do současného stavu nazrávala od nástupu Petra Pavla na Hrad letos v březnu. Klíčové pro pochopení situace je střet mezi původním volebním týmem Pavla a kancléřkou Janou Vohralíkovou a jejími lidmi.

V uplynulých měsících se na Hradě zformovala dvě mocenská hnízda. Na jedné straně kancléřka a její aparát, na druhé lidé kolem mluvčí Řehákové a šéfky prezidentova kabinetu Jozwiak Kopecké.

Foto: Hrad.cz/Tomáš Fongus

Prezidentova mluvčí Markéta Řeháková

Tento tábor těžil z dlouhodobé spolupráce s Pavlem, zatímco kancléřka má zase pod sebou téměř 500 lidí, díky čemuž má podrobný vhled do fungování prezidentské kanceláře.

Právě kancléřka, která se k Pavlovi přidala až těsně před volbami, dostala náročný úkol jednotlivé týmy sladit a zakomponovat do struktur Hradu. To logicky vytváří napětí, na obou stranách. Prezident v červnovém rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že sladit jednotlivé týmy je složitější, než si původně myslel.

Foto: Seznam Zprávy

(Třetí zleva) Markéta Řeháková, Linda Jozwiak Kopecká a Jana Vohralíková při čekání na ukrajinského prezidenta na Hradě.

Ač se dlouhodobě Řeháková i Jozwiak Kopecká opírají o důvěru (vybudovanou zejména v předvolební kampani) ze strany prezidenta, což jim dlouhodobě na Hradě dodávalo imunitu, napjatá atmosféra chod kanceláře zadrhávala. Na přelomu srpna a září to vygradovalo až do aktuálního momentu, kdy Řeháková oslabila a Jozwiak Kopecká končí ve funkci úplně. Kancléřka naopak svou pozici posílila.

Spor ve finále podle hradních zdrojů Seznam Zpráv rozetnul až sám prezident, kdy navržené změny posvětil.

Reklama

Doporučované