Hlavní obsah

Na místo nehody na Karvinsku míří vyprošťovací tank hasičů

Foto: twitter HZS Moravskoslezského kraje

U Karviné se dnes ráno srazil vlak s nákladním vozidlem, nehodu nepřežil strojvedoucí.

Reklama

U Karviné se dnes ráno srazil vlak s nákladním vozidlem. Na místo vyrazil vyprošťovací tank hasičů. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka.

Článek

Při dnešní srážce vlaku a nákladního vozidla u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo zraněno zřejmě 15 cestujících. Všechny zraněné se už podařilo z vlaku vyprostit. Vyplývá to z informací policie, hasičů a Českých drah.

Nehoda se stala na zabezpečeném železničním přejezdu. Vlak InterCity 546 Ostravan do auta narazil na železničním přejezdu v Dolní Lutyni v úseku Bohumín–Dětmarovice okolo 5:40. „V současné době máme potvrzeno jedno úmrtí osoby. Na místě pracují také policejní krizoví interventi,“ napsala policie.

Mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že na místo míří těžká technika.

„Na místo míří vyprošťovací tank hasičů Správy železnic, to znamená, že opravdu to vyproštění bude náročné, složité,“ říká Martin Kavka.

Jaké máte aktuální informace o zraněných a mrtvých?

K události došlo před šestou hodinou ranní. Na místo vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. To znamená hasiči Správy železnic, hasiči Moravskoslezského kraje, zdravotnická záchranná služba a policie.

Co se na místě nehody stalo?

Došlo ke střetu vlaku Ostravan s nákladním vozidlem. Lokomotiva je značně poškozená, je i mimo koleje, stejně tak jeden z těch prvních vagonů. Některé další vagony jsou ještě poškozeny a hlavně je i poškozeno trakční vedení. To znamená předpoklad zastavení provozu bude velmi dlouhý, protože následky se budou odstraňovat velmi dlouho.

Kolik je zraněných osob?

Co se týká zraněných osob, tak já mám informaci o 15 zraněných, které hasiči předali zdravotnické záchranné službě, zajistili pro ně nějaký tepelný komfort tak, aby je mohla zdravotnická záchranná služba prohlédnout, a mám i informaci, že snad tam přistává i vrtulník letecké záchranné služby. To znamená, že některá zranění si vyžadují asi větší péči a budou vážnější, ale o těch zraněných spíš bude vědět víc zdravotnická záchranná služba.

Můžete potvrdit informaci, že nehodu nepřežil strojvedoucí?

Informaci vydaly České dráhy, že to je jejich strojvedoucí, a předpokládám, že to platí. Já mám tedy také informaci o jedné mrtvé osobě. České dráhy tedy potvrdily, že by to měl být jejich strojvedoucí.

Bude trať dnes celý den uzavřena?

Mám informaci od hlavního dispečera. Předpokládá, že dnes určitě v tom běžném provozu, to znamená do těch večerních hodin, ta trať bude zcela uzavřena. To znamená, že následky jsou opravdu větší. Trakční vedení je poškozeno na větším úseku, ty následky jsou bohužel větší, protože se bude muset odstraňovat i ta lokomotiva, vlastně celá ta souprava.

A teď mám informace úplně nejaktuálnější, že na místo míří vyprošťovací tank hasičů Správy železnic, to znamená, že opravdu to vyproštění bude náročné, složité.

Reklama

Doporučované