Hlavní obsah

Nečekaná schůzka v Lánech. Zemana navštívil premiér Fiala

Foto: Twitter - Jiří Ovčáček

Prezident a premiér na snímku z listopadové návštěvy v nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

V úterý v Lánech proběhla schůzka premiéra Petra Fialy s prezidentem Milošem Zemanem. Její obsah není zatím znám, je však pravděpodobné, že šéf ODS řešil nejistou situaci kolem Ministerstva zahraničí.

Článek

Původně se měl setkat premiér Petr Fiala (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem až po víkendu. Události ale nabraly spád.

„Mohu potvrdit, že jsem se s panem prezidentem sešel na neformální schůzce, kde jsem s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády,“ uvedl premiér na twitteru.

O schůzce ráno jako první informovala stanice Frekvence 1, uvedla, že podle nejmenovaných zdrojů se předseda vlády setkal s hlavou státu nečekaně poté, co na zámku v Lánech prezident zpovídal kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Detailnější obsah schůzky není znám. Hrad ani premiér bližší podrobnosti neuvedli. Seznam Zprávy se pokoušely šéfa ODS kontaktovat s dotazem, Fiala však do vydání článku na otázky nereagoval. Ticho po dotazu nastalo i u hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Petr Fiala měl podle Frekvence 1 v úterý za Zemanem dorazit několik hodin po jednání prezidenta s Lipavským. Je pravděpodobné, že právě prezidentova neochota jmenovat pirátského nominanta ministrem zahraničí byla obsahem utajené schůzky.

Fialovo pravidlo

Petr Fiala je znám tím, že důležité věci se snaží vždy nejdříve oznámit přímo aktérům, kterých se daná záležitost týká. Až poté je šíří do médií. Lze si tedy představit, že Zemanovi přijel do Lán oznámit, že nejmenuje-li Lipavského členem vlády, podá na něho kompetenční žalobu k soudu. Ve středu totiž Fiala tento záměr oznámil veřejně v České televizi.

„Věřím pořád, že bude vláda jmenována jako celek. Pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu. A to proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta, jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,“ řekl ve středu v ČT Fiala.

Pro předsedu ODS je důležité zjistit, jakým způsobem hodlá prezident nyní postupovat. Zeman teoreticky může odmítnout jmenovat celou vládu. Tím by se celá politická scéna v Česku zablokovala, u moci by zůstala vláda Andreje Babiše v demisi. A to rovnou na několik týdnů, než by Ústavní soud rozhodl spor mezi prezidentem a premiérem ohledně obsazení Černínského paláce.

Blokovat ale prezident může „pouze“ Jana Lipavského s tím, že řízením Ministerstva zahraničí bude pověřený někdo jiný. Teoreticky by rezort mohl dočasně spadnout pod premiéra Fialu, jeho kabinet by ale mohl začít normálně fungovat.

A pak by Fiala zkoušel s prezidentem vyjednat v následujících týdnech jmenování Lipavského po dobrém. Pokud by ani to nepomohlo, spor by s vysokou pravděpodobností putoval k soudu.

Reklama

Doporučované