Hlavní obsah

Nepřijatelné, tepe Stanjura fotky Schillerové. Audit odhalil závažné chyby

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová fotografa a kameramana úkolovala osobně. Na základě jejího hodnocení dostávali i mimořádné odměny.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Ministerstvo financí dokončilo audit týkající se zaměstnávání fotografa a kameramana pro potřeby bývalé ministryně Aleny Schillerové.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Audit Ministerstva financí odhalil vážná pochybení při zaměstnávání fotografa a kameramana v éře exministryně Aleny Schillerové (za ANO).

Její nástupce Zbyněk Stanjura zadal audit v reakci na zjištění, že v mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla takřka výhradně výroba snímků a videí na sociální sítě Aleny Schillerové. Jak zjistily Seznam Zprávy, úřad na jejich platy a odměny za rok vydal téměř dva miliony korun.

Nejzávažnějším zjištěním auditu je, že oba pracovníci byli nestandardně ohodnoceni a řízeni. Jak fotograf David Šedivý, tak kameraman Jakub Konečný svá místa obsadili bez výběrového řízení, na základě jednání s ministryní a tiskovým mluvčím ministerstva.

Jeden z nich byl zařazen do 13. platové třídy, druhý do 14. I s odměnami brali tito pracovníci tiskového odboru ministerstva okolo 75 tisíc měsíčně.

Jejich náplň práce ale podle auditu odpovídala mnohem nižším tabulkovým platům – maximálně 7., respektive 10. platové třídě. Navíc nesplňovali zákonné požadavky na daná místa, například ohledně vysokoškolského vzdělání, a museli dostat výjimku.

„Jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti,“ uvádí se v auditu, který Seznam Zprávy prostudovaly. Zaměstnancům bylo navíc navýšeno osobní ohodnocení, a to z důvodu „vysoké přidané hodnoty v oblasti multimédií, audiovizuální tvorby a nových medií, a to i na základě vyhodnocení paní ministryně“.

Fotografové Aleny Schillerové

Profesionální fotograf David Šedivý, který dělal snímky Aleny Schillerové zejména na instragram, působil na ministerstvu necelý rok – nastoupil v lednu 2021. Kameramana Jakuba Konečného, jenž měl na starosti hlavně videa na facebook, si přivedla Schillerová o tři měsíce dříve – v září 2020. Oba dva skončili na vlastní žádost loni v listopadu dva dny poté, co se Petr Fiala stal premiérem.

„Jasně se ukázalo jak se nemá hospodařit s penězi daňových poplatníků. Není možné ty peníze utrácet za prezentaci konkrétního politika na jeho vlastních sociálních sítích. Je to nepřijatelné, už se to opakovat nebude,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministr zvažuje, zda nepodá podnět úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran. Není ale schopen říci, zda je možné na základě auditu žádat nějakou náhradu po bývalé ministryni. „Paní Schillerová by měla vyvodit politickou odpovědnost. Nemyslím si, že by měla být například místopředsedkyní rozpočtového výboru sněmovny.“

Schillerová v úterý na dotaz Seznam Zpráv pouze uvedla, že k celé kauze už všechno řekla. „Audit jsem ještě neviděla. Až si ho přečtu, tak se k tomu vyjádřím,“ uvedla pouze.

Mimořádné odměny

Zpráva také zpochybňuje mimořádné odměny, které oba muži dostávali. Například o nich nerozhodovali vedoucí jejich odboru. Není ani jasné, zda skutečně vykonávali práci, za kterou odměny obdrželi.

Mimořádné odměny měli fotograf s kameramanem dostávat například za zpracování analýz a koncepcí. „Výstupy uváděné v odůvodnění mimořádných odměn vyplacených v roce 2021 oběma zaměstnancům se nepodařilo současným zaměstnancům odboru dohledat,“ dodává se v auditu.

Na ministerstvu navíc neexistuje kompletní seznam výstupů, které zaměstnanci zpracovali.

Jak kameraman, tak fotograf podle zjištění pracovali ve zvláštním režimu, kdy je úkolovala přímo ministryně. Brala si je s sebou i na služební cesty – čtyři v Česku a čtyři v zahraničí. Zároveň jim ministerstvo udělilo souhlas s jinou výdělečnou činností – oba zároveň pracovali pro hnutí ANO.

Druhým závažným zjištěním ministerstva je, že videa a fotografie, které pořizovali zaměstnanci ministerstva, byly opakovaně používány výlučně na profilech, které ministerstvo nevlastní, ani k nim nemělo přístup.

„Část fotografií a videí, které byly pořízeny v pracovní době dotčenými zaměstnanci ministerstva, byla prokazatelně umístěna na sociálních sítích bývalé ministryně,“ píše se v auditu.

Zpráva zmiňuje například videopořad Nový týden, za nějž jeden ze zaměstnanců dokonce obdržel mimořádnou odměnu. „V této souvislosti audit upozorňuje, že rubrika Nový týden byla výlučně součástí sociálních sítí bývalé ministryně financí,“ uvádí se ve zprávě.

Ta také upozorňuje, že zatímco sociální sítě ministryně byly živé díky množství fotografií, některé oficiální profily ministerstva se téměř nepoužívaly a vzniklé fotky se na nich neobjevily. „Na facebookovém účtu ministerstva byly za rok 2021 umístěny 2 posty (pozvánka na Den otevřených dveří a pozvánka na Česko-vietnamské obchodní fórum),“ dodává se ve zprávě.

Audit také potvrdil dřívější zprávy, že fotograf s kameramanem s ministerstvem spolupracovali ještě před tím, než je ministryně oficiálně zaměstnala. Jeden pro ministerstvo dělal „školení problematiky barvení“ za více než 30 tisíc korun, ze kterého se podle zprávy dochovala jedna stránka s heslovitými poznámkami.

Druhý z mužů připravoval školení multimediální tvorby za více než 70 tisíc korun a ministerstvo od něj také odkoupilo 100 kalendářů za 50 tisíc.

Doplnili jsme vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjura.

Reklama

Doporučované