Hlavní obsah

Nejsme žádní zloději, zlobí se Rakušan. STAN vrátí sporné dary

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan oznámil, že hnutí vrátí sporné dary.

Reklama

aktualizováno •

Vedení STAN oznámilo, že vrátí sponzorské peníze od firem, které obdrželo po volbách. Mezi vrácenými dary bude i 910 tisíc korun od firem stíhaného podnikatele, na něž minulý týden upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Vedení hnutí STAN v úterý rozhodlo, že vrátí sponzorské peníze, které od soukromých firem získalo po loňských volbách. Celkem jde o 3,4 milionu korun.

Tyto dary poskytla dvacítka vzájemně propojených firem, z nichž některé byly usídlené v daňově zvýhodněných destinacích v Lucembursku a na Kypru. Necelý milion korun poskytly i společnosti spoluvlastněné trestně stíhaným podnikatelem.

„S naším nástupem do vlády se spojuje naděje na změnu politické kultury. Nechceme být tím hnutím, které bude zklamávat důvěru lidí. Nechceme zklamávat ani zatěžovat naše koaliční partnery. Jsme připraveni nastavit mnohem přísnější měřítka, než vyžaduje zákon a než uplatňují ostatní politické subjekty,“ řekl ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Lídr Starostů v emotivním závěru vystoupení řekl, že hnutí „nejsou žádní zloději“. Rovněž oznámil, že STAN přistoupí k radikálnímu kroku – nebude přijímat sponzorské dary od právnických osob, tedy firem.

„Jen dodržovat zákon zřejmě nestačí. Postoj veřejnosti respektujeme a zohlednili jsme ho. Žádné peníze nám nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí. Hnutí STAN vrátí veškeré dary, které přišly od parlamentních voleb, tedy 3 420 000 korun. Předsednictvo navíc rozhodlo, že STAN se obejde bez firemních darů. A to až do projednání novely zákona, která zpřísní zákon o financování stran,“ uvedl ministr vnitra.

Předseda STAN uvedl, že hnutí bude usilovat o zpřesnění a zpřísnění zákona o financování politických stran.

„Je to radikální řešení, které na naší scéně nemá obdoby. Chceme předejít veškerým spekulacím, kdo a proč nám dal nějaký finanční dar. Chceme jednoznačně ukázat, že hnutí STAN je otevřené a změnu politické kultury myslí vážně,“ dodal ministr vnitra.

Z analýzy Seznam Zpráv minulý týden vyplynulo, že jméno obviněného podnikatele Ladislava Duška figuruje ve spojení s celkem pěti firmami, které Starostům po volbách poslaly v součtu 910 tisíc korun. Tyto peníze jsou součástí více než třímilionového sponzorského balíku, který STAN nyní raději vrací.

Bartoš: Nevyhnutelné

Premiér a předseda ODS Petr Fiala, stejně jako předseda KDU-ČSL Marian Jurečka rozhodnutí uvítali. „Dary od problematických zdrojů se musí vrátit. Jen tak lze dělat opravdu otevřenou a čistou politiku, krok STAN je tedy nevyhnutelný,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Rakušan také zmínil, že se bude ještě řešit odjezd poslance Jana Farského (STAN) na dlouhodobou studijní stáž do Spojených států. V tomto týdnu se odehraje jednání Starostů s Piráty, v úterý věc proberou předsedové vládní pětikoalice. Rakušan počítá také s dalším vnitrostranickým jednáním ohledně Farského.

Poslanec a místopředseda hnutí STAN před týdnem oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, protože Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a slíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. To dnes Rakušan zopakoval.

Reklama

Doporučované