Hlavní obsah

Neziskovka žádá tisíce „opuštěných“ nemovitostí. Zatím vše prohrála

Foto: Web Ruce pro pomoc, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Katastrální úřady zatím nikomu, kdo si chce přivlastnit nemovitosti „bez majitele“, nevyhověly. Správních řízení je vedeno několik desítek a týkají se několika tisíc nemovitostí v celé České republice.

Článek

Snaha zmocnit se tisíců pozemků a budov s neznámými majiteli zatím vychází naprázdno.

Bez úspěchu je jak pražská nezisková organizace Ruce pro pomoc, tak advokátní koncipient Michal Krajčírovič, kteří se domáhali zápisu vlastnického práva k nemovitostem s takzvaně nedostatečně identifikovanými vlastníky.

Katastrální úřady doposud zamítly veškeré návrhy na vklad, které neziskovka nebo advokátní koncipient podali.

O zatím jednoznačném výsledku probíhajících řízení informovala Seznam Zprávy ředitelka kanceláře předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Jarmila Daňková. V části případů regionální úřady řízení podle Daňkové předčasně zastavily, protože navrhující subjekty neuhradily předepsaný správní poplatek. „Některá vkladová řízení ale ještě probíhají,“ podotkla však také ředitelka.

Jak Seznam Zprávy v únoru upozornily, Ruce pro pomoc se pokusily zmocnit nemovitostí bez majitelů po celé republice, které na sebe od Nového roku měl převést stát. A to s poukazem na paragraf 1045 občanského zákoníku, kde se hovoří o možnosti přivlastnění si opuštěné věci.

S obdobnou právní strategií dle dostupných informací postupoval i zmíněný koncipient Michal Krajčírovič. Nicméně tento paragraf se podle řady expertních výkladů nevztahuje na nemovitosti.

Nemovitosti bez majitelů měly přejít na stát

  • V katastru nemovitostí bylo k 1. říjnu loňského roku evidováno celkem 115 779 „nedostatečně identifikovaných osob“, na které bylo zapsáno 328 532 položek (pozemků a budov). V převážné většině se jedná o již nežijící osoby, jejichž majetek neprošel dědickým řízením.
  • Nemovitosti, které nemají správně zapsaného vlastníka, měly všechny od 1. ledna přejít na stát. Na konci loňského roku totiž skončila desetiletá lhůta stanovená občanským zákoníkem, během níž se mohli vlastníci a dědici nemovitostí přihlásit o svá práva.

Úředníci z katastrálního úřadu potvrzují, že budovy a pozemky chtěly uvedenou cestou získat dva subjekty, konkrétní jména ale sdělit odmítli.

„V závěru roku 2023 podaly dva subjekty návrhy na zápis vlastnického práva do katastru k nemovitostem dosud evidovaným ve prospěch nedostatečně identifikovaných vlastníků. Těchto správních řízení, která jsou neveřejná a nelze proto o nich poskytovat informace, je vedeno několik desítek a týkají se několika tisíc nemovitostí v celé České republice, a to především pozemků, jen v malém počtu budov,“ uvedla už zmíněná Jarmila Daňková.

Bude soud? Nadbytečná otázka

Přestože navrhovatelé zatím nikde neuspěli, jak už dříve podotkl expert na realitní právo Vojtěch Křikava, mají ještě možnost domáhat se domnělých práv před soudem. Zda toho využijí a půjdou se soudit, není jasné.

„Vzhledem k mimořádné fundovanosti vašich odborníků, kteří mají v mém dalším postupu jasno více než v daném okamžiku já, považuji tuto otázku za přinejmenším nadbytečnou,“ reagoval s ironií na dotaz redakce Michal Krajčírovič.

Odmítl, že by ve věci nějak kooperoval s druhým navrhovatelem, organizací Ruce pro pomoc. „Organizaci Ruce pro pomoc jsem až do zveřejnění vašich reportáží neznal a vyjma vámi uvedených informací o ní nevím nic. A ani mě to nezajímá.“

Představitelé organizace Ruce pro pomoc pak vůbec nekomunikují. Seznam Zprávy mluvily jen s dosavadním šéfem správní rady Zdeňkem Palou. Ten uvedl, že návrhy na vklad byly podány bez jeho vědomí a i to byl prý důvod, proč se v lednu rozhodl z neziskovky odejít (avšak v obchodním rejstříku je stále zapsán).

Zdeněk Pala slíbil, že na aktuální otázky odpoví nový ředitel organizace a zároveň realitní podnikatel z Mostu Štěpán Šmejkal. Ten se však redakci ani po vícero urgencích neozval.

U notáře ze Strakonic

Podle informací Seznam Zpráv sepsali zástupci organizace Ruce pro pomoc na konci loňského roku prohlášení, v němž si s poukazem na zmíněný paragraf přivlastňují tisíce pozemků a budov, před notářem ze Strakonic Ivo Siegelem.

Když se redakce na celou věc Siegala ptala, uvedl jen, že je vázán notářkou mlčenlivostí.

Plomby v katastru blokují jakékoliv nakládání s dotčenými nemovitostmi, což zasáhlo i mnohé české a moravské obce. Ty doufaly, že pozemky s nejasným vlastníkem v jejich katastrech budou převedeny na stát a bude možné na nich začít stavět. Obec Dolní Věstonice na Břeclavsku dokonce ve věci podala i trestní oznámení. Požádala, aby se případem Rukou pro pomoc zabývala policie.

S přispěním Vojtěcha Blažka.

Reklama

Související témata:

Doporučované