Hlavní obsah

Nová totalita je tu, hájí Babiše jeho poslanci v předvečer 17. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš na setkání s příznivci.

Reklama

Poslanci hnutí ANO jsou – stejně jako jejich šéf – přesvědčeni, že žijeme v totalitě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko si bude během pátku připomínat pád komunistické totality, předseda hnutí ANO Andrej Babiš přitom nevynechá příležitost, aby si stěžoval, že Česko i dnes žije v „nové totalitě“.

Poslanci hnutí ANO v předvečer 17. listopadu stojí za svým předsedou. Seznam Zprávy se politiků v anketě ptaly, zda si také připadají, jako by žili v totalitě. Většina souhlasí a tvrdí, že jejich předseda jen nazývá věci pravým jménem.

„17. listopad je svátek demokracie, většina jde zapálit svíčku na Národní třídu. Ale dnes se také člověk dostává do situace, že se bojí říct v některých případech svůj názor,“ domnívá se například Jana Mračková Vildumetzová s tím, že jde i o její případ.

Stínová ministryně vnitra se přitom běžně vyjadřuje k politice jak ve svém domovském Karlovarském kraji, tak na celostátní úrovni. Je zvaná do debat na soukromých televizích i ve veřejnoprávních médiích.

„Ruku na srdce, myslím si, že některé svobody našich spoluobčanů jsou trošičku jako oklešťovány. Že to není ta svoboda, za kterou jsme bojovali 17. listopadu,“ míní poslankyně Klára Dostálová. Která se i přesto, že patří do opozičního tábora, stala místopředsedkyní Sněmovny a chystá se ve svobodných volbách za hnutí ANO kandidovat do Evropského parlamentu.

Podle ní je možné se bavit o tom, zda říkat současné situaci „nová totalita“, nebo „odebírání určité části svobody občanů“.

Dostálová je přesvědčená, že „nám začíná někdo diktovat, co si máme myslet, s kým máme mluvit, co můžeme jíst nebo v čem máme bydlet“. Podle ní se posouvá i možnost svobody projevu. „Co je dnes označováno za dezinformaci, se za pár týdnů ukázalo třeba jako pravdivé tvrzení,“ dodala.

„Totalistický přístup“

Jako v „nové totalitě“ se cítí i poslanec za ANO Robert Králíček. „Pokud mohu srovnávat se Sněmovnou, tak je to přístupem koalice k opozici. Je velmi striktní, direktivní, až totalistický,“ míní.

Králíček si také stěžuje, že jeho děti jsou prý ve škole vystavovány různým narážkám a posměškům jen proto, že jsou děti politika ANO.

Je vhodné šermovat pojmem „totalita“ a srovnávat tak dnešní boj koalice s opozicí s dobou, kdy byli i jen potenciální političtí soupeři šikanováni, zavíráni bezdůvodně do cel předběžného zadržení nebo v předem připravených procesech na roky do vězení?

Králíček se brání tím, že aby se nedotkl lidí, kteří byli za komunismu skutečně perzekuováni, používá termín „nová totalita“. „Jsme v jiné době a jiné situaci, ale to chování koalice ve mně někdy evokuje tyhle věci,“ dodal.

Jeho kolegyně Jana Berkovcová – mimochodem jde o pravděpodobnou ministryni školství v případě, že by v budoucnu rezort připadl hnutí ANO – zase vidí „novou totalitu“ v demagogii vlády nebo ve „vymývání mozků dětem ve školách neziskovkami, které tam chodí bez vědomí rodičů“.

„Nebo apel Ministerstva vnitra, aby na sebe lidé donášeli, když vidí nepravosti. To asi spíš lidé vnímají jako náznaky totality, které připomínají minulý režim,“ tvrdí.

Vznik jakéhosi arbitra na pravdu, který bude ověřovat dezinformace, trápí i poslankyni Margitu Balaštíkovou. I ona je přesvědčená, že tu „svým způsobem nová totalita je“.

Lidé podle ní dnes dostali strach mluvit o svých názorech. Přitom sama přiznává, že volně využívá své možnosti kritizovat vládu.

„Záleží na definici“

Nejopatrnější ve výrocích kolem „nové totality“ je pak bývalý šéf hasičů a poslanec za ANO Drahoslav Ryba. S dobou před 17. listopadem podle něj současnost není srovnatelná. „A to si myslím, že ani pan předseda netvrdí,“ míní.

„To je právě o tom, jak totalitu vnímáme, jak je definovaná,“ dodává s tím, že si sám vyhledával definici totality a podle něj jednu z nich současný stav splňuje.

On sám totalitu vidí zejména v tom, že koalice obsadila veškeré hlavní instituce v zemi, říká politik, jehož dva kolegové řídí jednání poslanců a on sám je předsedou sněmovního podvýboru, ze kterého může ovlivňovat zákony.

Reklama

Doporučované