Hlavní obsah

Nový šéf klubu KDU: Být konzervativní znamená ctít zásady zdravého rozumu

Foto: facebookový profil Aleše Dufka

Aleš Dufek.

Reklama

Poslanecký klub lidovců má nového šéfa. Je jím zatím stále nováček v poslanecké lavici, advokát Aleš Dufek. Do funkce ho prosadilo zejména ultrakonzervativní křídlo lidovců, se kterým si notuje.

Článek

V uplynulých dvou letech byl celkem nenápadným poslancem, který od svého zvolení do letošního jara promluvil na plénu jen desetkrát.

Více na sebe upozornil až svými konzervativními názory pronášenými letos v červnu při projednávání novely zákona o manželství pro všechny.

Nyní se devětačtyřicetiletý zlínský advokát Aleš Dufek stal předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.

„Tisíce let trvá manželství jako svazek muže a ženy. Bylo to tak za otrokářské společnosti, bylo to tak za feudalismu, bylo to tak v minulých stoletích, bylo to tak za komunismu i nacismu,“ prohlásil například minulý týden na obhajobu názoru, proč by svazek dvou lidí stejného pohlaví neměl být nazýván manželstvím.

Už dříve se pak v diskuzi o manželství pro všechny nechal slyšet, že jsme „jednotlivá práva vytvářeli občanům a firmám na úkor tohoto státu“. „Vytváříme právo, kterým zasahujeme do práv ostatních lidí, do práv jedinců,“ pravil.

Jurečkova omluva za výroky kolegů

Části lidovců vadí, jakým způsobem jejich spolustraníci vystupovali ve čtvrteční debatě o manželství pro stejnopohlavní páry. Za výroky některých poslanců KDU-ČSL se omlouvá i předseda strany Marian Jurečka.

Aleš Dufek začínal jako advokát ve Valašských Kloboukách, v klasické všeobecné praxi. Do politiky naskočil coby radní a náměstek primátora ve Zlíně.

Členem KDU-ČSL je teprve od roku 2017, předtím kandidoval jako nestraník za STAN a TOP 09. Patřil dokonce k těm, kteří ve Zlíně starostenské hnutí zakládali, zejména kvůli jeho hluboce konzervativním názorům se ale se Starosty rozešli.

Pro zajímavost: právě zákonodárci STAN a TOP 09 byli bez výjimek pro to, aby se Sněmovna zákonem o „manželství pro všechny“ dál zabývala. Oba kluby dokonce v průběhu dne začaly stahovat své lidi z regionů, aby byl dostatek hlasů proti odpůrcům.

Ale zpět k Aleši Dufkovi. Do Poslanecké sněmovny byl zvolen na podzim 2021. V rámci KDU-ČSL zastává post předsedy odborné komise s názvem Spravedlnost a lidská práva.

Seznam Zprávám řekl, že do čela poslaneckého klubu ho po odchodu Marka Výborného na Ministerstvo zemědělství navrhli kolegové.

„Nejsem zvyklý před odpovědností utíkat, tak jsem jejich nominaci přijal a volbu nakonec vyhrál,“ zhodnotil volební souboj s pražským poslancem a lékařem Tomem Phillipem, který patří spíše k tomu liberálnějšímu, co křesťanská strana nabízí.

Vzkaz Jurečkovi?

Dufkovo vítězství bylo poměrně jasné.

Na jeho straně stálo ultrakonzervativní křídlo tvořené zejména výraznými moravskými poslankyněmi, podle informací Seznam Zpráv se ale připojila i část zkušených sněmovních harcovníků.

Pro ty však nebyla volba Dufka projevem jejich výrazných preferencí tohoto konzervativce, ale spíš jakýmsi vzkazem pro předsedu strany Mariana Jurečku, aby mu ukázali, že „si to tam neřídí“, jak zhodnotil jeden nejmenovaný poslanec.

Dufek Seznam Zprávám řekl, že chce ve vedení klubu zachovat kontinuitu a navázat na dobrou práci svého předchůdce Marka Výborného.

U některých koaličních partnerů ale lidovecká volba vyvolala pozdvižené obočí. Seznam Zprávám politici z koaličních stran řekli, že je výběr překvapil.

Zaprvé je znejistilo, zda Marian Jurečka tahá ve své partaji za delší konec. Zadruhé jsou si vědomi, že Aleš Dufek patří k té nejkonzervativnější části KDU-ČSL.

Kulaté stoly

Spolu s Ninou Novákovou, Romanou Bělohlávkovou a Pavlou Golasowskou pořádá semináře a kulaté stoly, ve kterých se věnují tradičním rolím muže a ženy.

Na jedné z posledních takových akcí například tvrdil, že z jeho zkušenosti advokáta vyplývá, že v 90. letech, tedy na začátku jeho advokátní kariéry, za rozvody mohli zejména muži, kteří buď pili nebo si našli jinou partnerku. „V obou dvou případech mám pocit, že muž nezvládl svou roli,“ líčil své zkušenosti.

Výroky proti manželství stejnopohlavních párů

Debata o manželství pro všechny rozproudila v Poslanecké sněmovně živou diskuzi. Její obsah shrnula ve své glose politická komentátorka Lucie Stuchlíková.

Naopak nyní vidí vinu, respektive selhání v případě rozvodu, na straně žen. Na zmíněném semináři pak uvedl příklady takového selhání, jak je vidí on. „Prvním typem rozvodu je, že přijde manžel, že se chce rozvést, protože jeho manželka to po narození dětí nezvládá a manželství se jim sesypalo. Že je ráda, že zvládá to dítě a že nic jiného tam nefunguje,“ líčil účastníkům.

„V druhém typu rozvodů přicházejí manželky, které přicházejí z mateřských dovolených do práce, najdou si jiného partnera a toho starého už nechtějí,“ pokračoval.

Otce a muže na jednom ze zmíněných kulatých stolů charakterizoval jako „chlapa“, který přijde a vše vždy „srovná“. Souběžně s tím ale zdůrazňuje, že se tak má dít bez násilí, a že násilí je rovněž popření jeho ideálního mužství.

V březnu pak ženám na svém facebooku adresoval tři přání k MDŽ: „Za prvé, aby se z nich nestaly bezpohlavní, vůči mužům nepřátelské ženy. Za druhé, aby se z nich nestaly hloupé naivky, vůči mužům naprosto podřízené ženy. Za třetí, aby svou něžnost a krásu dokázaly postupně celý život rozdávat svým dětem a mužům, a naopak od svých mužů mohly přijímat jejich sílu a ochranu.“

Sám Dufek ke svému konzervatismu Seznam Zprávám řekl: „Být konzervativní pro mě znamená ctít zásady zdravého rozumu.“

Reklama

Doporučované