Hlavní obsah

O duše poslanců a poslankyň má pečovat kanovník od sv. Víta

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Kaple v Poslanecké sněmovně. Interiér navrhl architekt Josef Pleskot.

Reklama

Sněmovna hledala faráře pro svou kapli. Rýsují se dvě jména, která mají politikům a zaměstnancům dolní komory Parlamentu v duchovních otázkách pomáhat.

Článek

Duchovní věci poslanců, zaměstnanců Sněmovny a výhledově i Senátu bude mít na starosti katolický duchovní Milan Hanuš, kanovník z Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Seznam Zprávám to potvrdil kancléř Sněmovny Martin Plíšek.

O druhém - evangelickém faráři - se bude rozhodovat příští pondělí. Jedním ze jmen, která přicházejí v úvahu, je Daniel Kvasnička, kazatel litomyšlského sboru Církve bratrské. Ten se v současnosti jako dobrovolník účastní schůzí Senátu.

Hanuš ani Kvasnička zatím nechtěli svoji sněmovní misi komentovat s tím, že dosud nebyli oficiálně jmenováni.

Vedení dolní komory Parlamentu začalo hledat stálé duchovní loni v listopadu. „Rozhodli jsme se mít dva stálé duchovní tak, abychom pokryli šíři zájmu a nezužovali nabídku. Již nyní zájem ze strany poslanců i zaměstnanců je,“ uvedl pro Seznam Zprávy kancléř Plíšek.

Kaple byla ve Sněmovně zřízena už v březnu 2016 a duchovní setkání se konala ve čtvrtek před začátkem jednáním.

Služba ale byla dosud spíše nahodilá, a to podle toho, kterého duchovního si který poslanec domluvil.

Duchovní služba ve Sněmovně

Dobrovolnická činnost

Nový systém by mohl ve Sněmovně fungovat od května: Duchovní by měli být k dispozici pravidelně v předem určených časech.

Rámec pak určuje společné memorandum mezi Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví, Sněmovnou a Senátem, který sice nemá vlastní kapli, ale oba duchovní by měl s poslanci sdílet.

V memorandu se například píše, že duchovní služba se má vést v ekumenickém duchu a nemá jít o misii, tedy že služba nemá být motivována snahou získat pro víru a církev nové členy.

Má jít o duchovní doprovázení poslanců, senátorů a zaměstnanců, nabízet řešení osobních krizí a těžkostí z pracovního i soukromého života nebo se za poslance, senátory a zaměstnance modlit.

Služba duchovních pak má být dobrovolnická, Sněmovna za ni tedy nebude platit. Po třech letech se vše zhodnotí a rozhodne o dalším pokračování.

Reklama

Související témata:
Ekumenická rada církví v České republice (ERC)

Doporučované