Hlavní obsah

Poslanecká sněmovna hledá kaplana

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Poslanecké sněmovny hledá duchovní, kteří by chtěli do dolní komory pravidelně docházet. K dispozici by měli být nejen zákonodárcům, ale i zaměstnancům.

Článek

Kaple ve Sněmovně se otevřela před šesti lety, a to podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Její stavba vyšla na 1,5 milionu korun, vejde se do ní 15 až 20 lidí a podle Hospodářských novin je poměrně pravidelně využívána.

Nyní by podle listu měl být poslancům k dispozici i stálý kaplan.

„Vzešlo to z diskuze se senátní kancléřkou, ale i poslanci. Tyto služby poskytují i jiné instituce a doba není jednoduchá, z předběžného průzkumu se zdá, že by o to mohl být zájem,“ vysvětlil kancléř Sněmovny Martin Plíšek s tím, že by duchovního chtěl mít do konce roku.

Do dolní komory Parlamentu by podle představ měli docházet hned dva kaplani. „Jeden by měl být z katolické církve, druhý z protestantské. Právě po těchto duchovních byla největší poptávka,“ nastínil Plíšek, že by byl rád, kdyby se vše podařilo vyřešit do konce roku. Sněmovnu by to nemělo nic stát. „Poskytneme prostory a služba bude součástí jejich duchovní činnosti.“

Sami politici podle deníku iniciativu vítají. „Jsem přesvědčen, že při dlouhých jednáních by poslanci měli pečovat o své duševní zdraví,“ řekl například lidovec Šimon Heller.

Reklama

Doporučované