Hlavní obsah

Opozice chtěla „grilovat“ Fialu kvůli kampeličce. Ztráta času, reagoval premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Opozice dnes neprosadila mimořádnou schůzi Sněmovny svolanou z podnětu hnutí ANO ke kauzám vládních stran.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoziční politici se věnovali zejména případu Podnikatelské družstevní záložny a pražské korupční kauze Dozimetr. Jako první se slova dopoledne chopil u řečnického pultu šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Dnes jsme se sešli opět na mimořádné schůzi, abychom projednali vymlčené korupční kauzy vládních stran. Ty dva nejkřiklavější případy, skandál ODS kolem kampeličky pana premiéra a aféra STAN a TOP 09 v případu Dozimetr však nejsou za vládnutí pětikoalice jediné,“ spustil Babiš ostrou kritiku vládních stran.

Dnes jsme se sešli opět na mimořádné schůzi, abychom projednali vymlčené korupční kauzy vládních stran.
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Pokračoval tím, že podle něj vládní strany odmítají otevřít diskuzi na tato témata, protože se bojí reakce veřejnosti.

„Dvacátého druhého ledna jsme se dozvěděli, že premiér Fiala opomněl uvést ve svém majetkovém přiznání vlastnictví podílu v Podnikatelské družstevní záložně, kam si uložil milion, na který si pak vzpomněl, na který tedy nejdřív zapomněl. To, že si myslel, že v záložně má jen účet a ne podíl, je sice u předsedy vlády poněkud nešťastné, nějaké právní povědomí by přece jen mít mohl,“ pokračoval Babiš s kritikou a poté přešel do osobní roviny.

„Na druhou stranu mu to ale dokážeme odpustit, protože všichni dobře víme, že pan premiér je politolog, takže velká ekonomická očekávání mít nemůžeme.“

Po šéfovi hnutí ANO vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) a hned v úvodu svého projevu řekl, že jde o ztrátu času a že se ve Sněmovně toto téma navíc už řešilo.

„Klidně zde mohu vysvětlovat nebo zopakovat všechny svoje argumenty, které tady zazněly na minulých schůzích, jsem připraven to opakovat na každé mimořádné schůzi, kterou ještě na obdobné téma svoláte, než vám dojde, že to nikoho nezajímá, protože to, že to žádná kauza není, to už vy samozřejmě dobře víte,“ začal se hájit premiér.

Pokud jde o ta obvinění, která tady hnutí ANO vznáší proti mně, tak všechna jsem do nejmenších podrobností už opakovaně vysvětlil, nemám co skrývat.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Fiala pokračoval tím, že jedinou chybu, kterou udělal, byla ta, že do přiznání o střetu zájmů neuvedl svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně.

„Tuto chybu jsem udělal před několika lety, tu jsem napravil, jakmile jsem na ni byl upozorněn, ne vámi, ale redaktorem Jankem Kroupou. A reagoval jsem i tak, (…) že jsem poukázal na dobročinné charitativní účely částku, která by odpovídala maximální výši možné pokuty, kterou bych teoreticky mohl dostat.“

Místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček označil záložnu a případ Dozimetr za „dvě megakauzy“. Jde podle něho o první ligu organizovaného zločinu s propojením na nejvyšší vládní politiky.

„Ve vyspělých zemích, které dáváte za příklad, byste už dávno nebyli,“ uvedl. Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové premiér Fiala nevysvětlil ohledně kampeličky vůbec nic a ani se o to nepokusil. Mluvila o snaze „všechno ututlat“.

Po témeř pěti hodinách řečnění se ale opozičním poslancům nepodařilo prosadit schůzi Sněmovny.

Opozice neprosadila schůzi Sněmovny

Z přítomných 147 poslanců jich hlasovalo pro schválení návrhu programu nazvaného „Vymlčené korupční kauzy vládních stran“ 67. Opozice potřebovala získat nejméně 74 hlasů. Schválení programu nepodpořilo osm desítek koaličních poslanců.

Výsledek znamenal, že do debaty se už nemohli zapojit poslanci bez práva přednostního vystoupení a plénum nemohlo hlasovat o návrzích usnesení. K debatě o premiérově podílu v záložně se Sněmovna sešla z podnětu ANO už začátkem února, jednání skončilo stejně.

Případ záložna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vývěsní štít záložny ve dvoře domu v Celetné ulici v Praze.

Podnikatelská družstevní záložna, v níž premiér Fiala investoval svého času skoro milion korun, byla v posledních letech problematická i z pohledu úřadů. Finanční analytický úřad, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, jí v roce 2021 udělil 150tisícovou pokutu právě za to, že nedostatečně naplňovala povinnosti podle AML, tedy zákona proti legalizaci zločineckých zisků.

Záložnu kárala za řadu nedostatků i Česká národní banka, která jí vyčítala například neexistující kontrolní systém. Za to jí předloni udělila pokutu 200 tisíc korun.

A je třeba připomenout také nedávné zjištění Seznam Zpráv, že se záložnou souvisí i zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

Reklama

Doporučované