Hlavní obsah

Ostravská koalice ztratila většinu. Macuru následují další odpadlíci

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Primátor Ostravy Tomáš Macura kvůli podpoře Petra Pavla v prezidentských volbách skončil v hnutí ANO.

Reklama

aktualizováno •

Ostravská koalice tvořená ANO, Spolu a Piráty ztratila většinu v zastupitelstvu. Klub ANO opustil Maxim Pachomov a přešel k vyloučenému primátorovi Tomáši Macurovi.

Článek

Ostravská koalice, kterou tvoří ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty, přišla o většinu v městském zastupitelstvu. Důvodem je pokračující štěpení nejsilnějšího politického klubu a vítěze komunálních voleb, hnutí ANO.

Dnes ho opustil další člen, zastupitel Maxim Pachomov. Plánuje přejít do nově vzniklého klubu primátora Tomáše Macury (dříve ANO), který byl minulý týden vyloučen ze zastupitelského klubu ANO. Koalice tak má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu už jen 27 hlasů.

Předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková uvedla, že začnou jednání o dalším postupu s koaličními partnery i s opozicí.

První místopředseda ANO Karel Havlíček míní, že by bylo logické, aby hnutí jako vítěz voleb bylo nadále ve vedení Ostravy a mělo svého primátora. Současnou prioritou však podle něj není počítat koaliční potenciál, ale jasně ukázat voličům, že pokud dají důvěru lidem z ANO, tak tito politici budou dále jednat v souladu s jejich zájmy. Halvíček to sdělil pro ČTK.

Odpadlíků přibývá

Klub zastupitelů hnutí ANO minulé úterý vyloučil Macuru a také jeho náměstkyni pro investice Zuzanu Bajgarovou. Oba v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla na úkor jejich tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše, poté odešli i z hnutí a následovalo také vyloučení z klubu městských zastupitelů.

Klub ANO posléze dobrovolně opustili také náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček a nyní také Pachomov.

Pachomov svůj odchod z klubu potvrdil pro ČTK. „Je to pravda. Asi ten nejzávažnější důvod (k odchodu) pro mě byl způsob, jakým na úterním klubu zastupitelů byli pan primátor a jeho náměstkyně odejiti ze zastupitelského klubu. To je ten nejzávažnější důvod,“ uvedl Pachomov, který byl také předsedou místní organizace hnutí ANO v Ostravě-Petřkovicích. Této funkce se rovněž vzdal.

„Do politiky jsem vstupoval v době, kdy to hnutí tady na Ostravsku mělo za lídra Tomáše Macuru, kterého jsem si vážil. Po celou dobu ty svoje schopnosti prokazoval, takže mě to rozhodnutí většiny (klubu) mrzí a nesdílím s nimi tento postoj,“ uvedl Pachomov, který potvrdil, že zvažuje vstup do zastupitelského klubu Nezařazení, který vznikl kolem primátora Macury.

Koalice tak má v současnosti 27 členů a není zcela vyloučeno, že by se klub ANO mohl dále štěpit. Primátora podporuje dalších pět zastupitelů. V opozici je hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice má tři zastupitele.

„Schůzky s dalšími zastupitelskými kluby se uskuteční po středě, kdy budeme volit nového lídra kandidátky, tedy nového kandidáta na primátora. Ten by pak okamžitě měl s vyjednávacím týmem zahájit jednání o novém složení koalice,“ uvedla předsedkyně ostravského klubu ANO Hana Tichánková. Podle ní bude potřeba koalici rozšířit o další subjekt. Dodala, že s dalším štěpením osobně už nepočítá. „Odešli lidé, kteří nebyli rozhodnuti. Nyní nás je 15 a už nepočítáme s žádným odchodem. Jsme jednotní,“ uvedla.

„Neudržitelná. Tak by se dala jedním slovem popsat situace na městě, kdy hnutí ANO nedodrželo koaliční dohodu již pět měsíců po podpisu. Práce politiků má v prvé řadě zajistit dlouhodobý rozvoj našeho města a zajistit jeho běžný chod,“ uvedl k tomu lídr ostravské koalice Spolu Jan Dohnal.

Dodal, že Spolu otevírá jednání o ustavení koalice, která už nebude narušovat chod města a garantuje další pozitivní rozvoj, a to v co nejkratším možném čase. „Mě osobně velmi mrzí, že místo práce, které jsme se mohli věnovat, musíme ztrácet čas politickými válkami, které občanům nepřinesou vůbec nic, jen prohloubí jejich nedůvěru v politiku,“ doplnil.

V ANO skončil i hejtman Vondrák

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák oznámil odchod z ANO 24. února, krajské předsednictvo hnutí se v ten den mělo zabývat návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. Vondrák tehdy řekl, že by chtěl v pozici hejtmana vydržet do konce funkčního období. Uvedl tehdy, že podporu zastupitelů cítí.

Návrh na změnu na postu hejtmana nebude podle Vondráka podávat nikdo ze zastupitelů za ANO a od koaličních partnerů má informaci, že oni také ne. Řekl, že takovou informaci nemá ani ze strany opozice.

„Samozřejmě v politice se říká: nikdy neříkej nikdy. Ale já předpokládám, že v klidu naše volební období dotáhneme do konce a nastartujeme to, co se teď už děje, to znamená transformaci, která je financována z Evropské unie,“ řekl už dříve hejtman.

„Rozumím, že krajští zastupitelé nechtějí ke konci funkčního období dělat radikální změnu, je to spíš o panu Vondrákovi. On by si měl sám zhodnotit, jestli mu přijde férové zůstávat ve funkcích, kam se dostal zejména díky voličům hnutí ANO,“ napsal dříve pro ČTK první místopředseda hnutí Havlíček.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Pachomova, Havlíčka, Tichánkové a Dohnala.

Reklama

Doporučované