Hlavní obsah

Pandemický zákon prošel. Nikoho nešikanuje, dušuje se Válek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Tomio Okamura (na snímku zády) obstruoval několik dní. Nakonec Sněmovna pandemický zákon prohlasovala.

Reklama

Poslanci přehlasovali Senát a protlačili novelu pandemického zákona. Pokud ji podepíše prezident, bude platit do konce listopadu.

Článek

Pandemický zákon bude platit dál. Poslanci v pátek odpoledne přehlasovali senátní veto. Novela zákona teď poputuje k prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten už dříve avizoval, že novelu bez prodlení podepíše.

Původní verze pandemického zákona platí jen do konce února. Vláda proto potřebovala co nejrychlejší schválení novely. Předlohu ale několik dnů obstruovalo hnutí SPD.

Nový pandemický zákon původně měl mít neomezenou platnost. Po debatě na výboru pro zdravotnictví poslanci schválili její platnost jen do konce listopadu letošního roku.

Novela umožní dále vydávat protiepidemická opatření, a reagovat tak na možnou podzimní vlnu nákazy. Nově je uzákoněno třeba nařizování karantény či izolace pomocí SMS. To opozice tvrdě kritizovala. Zástupci ODS proto připravili a prohlasovali pozměňovací návrh, který zpřesňuje technické podmínky tak, aby to nebylo zneužitelné.

Poslanci k přehlasování Senátu potřebovali většinu všech poslanců, tedy 101 hlasů. Pro přehlasování nakonec bylo 104 zákonodárců. Z koaličních poslanců se zdržel pouze Vojtěch Munzar z ODS.

„Jsem velmi rád, že ten maraton skončil, že rozum, argumenty a objektivní fakta přesvědčily drtivou většinu v Poslanecké sněmovně,“ řekl po hlasování novinářům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Znovu zopakoval, že do jara je naplánováno masivní rozvolnění protiepidemických opatření, na jehož konci by měly zůstat už jen respirátory. A to jen na vybraných místech s velkou koncentrací lidí.

Pandemický zákon však podle něj musí být v platnosti i proto, aby Češi mohli o prázdninách pohodlně a bezpečně cestovat na dovolenou do zahraničí. Bez pandemického zákona by totiž nebyl možný provoz certifikátů, které země stále vyžadují.

Novela zároveň podle ministra poslouží k pokračujícímu monitorování situace a počtů nakažených a hospitalizovaných. „Musíme denně získávat informace z nemocnic a domovů pro seniory, zda se nákaza znovu nezačíná šířit,“ vysvětlil Válek.

Válek: Zákon nikoho nešikanuje

Zároveň upozornil, že i když se situace zlepšuje a na jaře by se Česko mělo vrátit téměř k normálu, neznamená to, že virus zmizel a že na něj lidé už neumírají. „Stále jsou lidé, co se nakazí, lidé s vážným průběhem, denně umírá až několik desítek pacientů,“ upozornil.

Odpůrci pandemického zákona hlasitě argumentovali po několik dní na Malostranském náměstí. Snažili se poslance přesvědčit, aby novelu nepřijímali. Podle jejich argumentů zákon bere lidem svobody a zavádí novou totalitu. To je podle Válka hloupost.

„Já pevně věřím tomu, že tyto útoky postupně pominou a podaří se nám vysvětlit, že pandemický zákon, tak jak ho definuje třeba SPD, je čistá dlouhodobá a opakovaná lež. To je až fascinující, jak dospělý člověk může takhle lhát. Pandemický zákon opravdu nikoho nešikanuje,“ uvedl Válek.

Senát předlohu zamítl před týdnem těsnou většinou zejména hlasy svých členů zvolených za vládní strany. Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení, například o třídenní karanténě po návratu z rizikových zemí nebo po pozitivním antigenním testu.

Části poslanců kritizovala zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. Odpůrci předlohy také tvrdí, že předloha dá Ministerstvu zdravotnictví pravomoc vydávat restrikce, k nimž by byl jinak nutný nouzový stav.

Spor zřejmě skončí u Ústavního soudu, a to i kvůli procedurám při schvalování novely. Lídr SPD Tomio Okamura dnes ohlásil, že hnutí podání k soudu připravuje.

Reklama

Doporučované