Hlavní obsah

Pět hodin projevů o ceně elektřiny a plynu skončilo. Bez výsledku

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hnutí ANO na dnešek svolalo mimořádnou schůzi. V popředí předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Necelých šest hodin po přerušení sáhodlouhé schůze k pandemickému zákonu se poslanci opět sešli. Měli řešit opoziční návrhy na pomoc lidem v energetické krizi, ale schůze skončila poté, co neprošel její program.

Článek

Opozice na čtvrteční ráno svolala mimořádnou schůzi k růstu cen energií a ke covidové pomoci podnikatelům. Hnutí ANO chtělo vládu přesvědčit o tom, aby na stůl vrátila jeho návrhy z doby, kdy bylo u vlády. Už dříve to jako důvod svolání mimořádné schůze uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Náš návrh na nulové DPH na energie je ozkoušený a funkční. Podobnou cestou se vydává třeba Polsko či Belgie. Pokud chce vláda lidem skutečně pomoci, měly by se vrátit naše návrhy,“ uvedla Schillerová.

Za hlavní příčinu rekordní inflace, která stoupá k 10 procentům, označila návrat 21% DPH na elektřinu a plyn.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však toto opatření domácnostem vyřeší problém s drahými energiemi pouze z 20 procent. „Stát by to zatížilo výpadkem v rozpočtu 25 až 30 miliard korun ročně,“ řekl s tím, že vláda dále nechce roztáčet kola inflace. Zatím nabízí podporu ve formě příspěvků na bydlení a mimořádné okamžité pomoci.

Dnešní mimořádná schůze měla mít dva body: vládní pomoc lidem zasaženým rostoucími cenami energií a covidovou podporu podnikatelům.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura kritizoval současnou vládu za neaktivitu vůči podnikatelům, které postihla státní opatření během pandemie. „Vyzývám vládu, aby neprodleně vypracovala a předložila novelu Zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2022, která by umožnila čerpat tuto pomoc živnostníkům a podnikatelům postiženým vládními opatřeními i za období po 31. lednu letošního roku,“ žádá Okamura.

Dále vládu vyzval, aby pro postižené podnikatele vypracovala „realistické a široce dostupné, nikoli nereálné a diskriminační“ podpůrné programy a brala v nich jako prioritu podporu zaměstnanosti.

„Peníze nerozdáme všem, ale ve vládní koalici a s kolegy na ministerstvu jsme našli takové řešení, které pomůže těm potřebným. Nejenže je tento postup protiinflační, ale i výrazně účelný. Podobně chci postupovat i v případě řešení problému s vysokými cenami energií, který tady po minulé vládě zůstal,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) je Česko jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě a může si dovolit plošně odpustit DPH na energie. „62 miliard, které jste dostali a které jste ani nečekali, které se skládají z odvodů na mzdy, můžete použít na to, abyste všem odpustili DPH na elektřinu, plyn a teplo,“ říkal Babiš.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka má však odpuštění DPH odlišnou úsporu u nízkopříjmových osob a u domácností s vysokou spotřebou. „Osobně hodnotím snahu odpouštět nebo výrazně snižovat DPH poměrně kriticky, protože to není ekologicky motivační,“ říká Michálek.

Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) kritizoval, že současná vláda chce s drahými energiemi pomoct jen zhruba 250 tisícům domácností. „To, že se o ni doposud přihlásilo 21 tisíc domácností je debakl. Lidé si pro podporu nechodí, proto jsme dříve schválili plošnou podporu, kterou zavádí jedna země za druhou,“ uvedl Havlíček. K plošné podpoře se přiklonilo například Polsko, Slovensko a Rakousko.

Plošná pomoc s drahými energiemi fungovala loni v listopadu a prosinci formou odpuštění DPH a poplatků za obnovitelné zdroje. „Poslední cesta je vyšší stupeň regulatoriky, zjednodušeně řečeno zastropování cen. Málo zemí v Evropě šlo touto cestou. Pokud mám správné poznámky, jsou to Slovensko, Maďarsko a Bulharsko,“ navrhuje Havlíček.

„Regulatorika má samozřejmě své minusy. Dá se to udělat tak, že se cena zastropuje, obyvatelé a firmy tak nakupují elektřinu levněji, ale logicky to někdo musí doplatit a ten někdo je stát. Nebránil bych se tomu, že by byly tyto nástroje kombinovány s nástroji mimořádné okamžité podpory. Ale současná pomoc sama o sobě nestačí,“ prohlásil Havlíček.

Poslanci hnutí ANO mají k energiím připraveny tři poslanecké návrhy. „Jeden na snížení DPH a na podporu OZE pro každou českou domácnost a na čerpání z Modernizačního fondu,“ uvedla Schillerová.

Celá schůze pak po zhruba pěti hodinách skončila, protože Sněmovna program schůze zamítla, schválení programu podpořilo jen 79 ze 169 přítomných poslanců.

Aktualizace: doplnili jsme informaci o průběhu a neschválení programu schůze

Reklama

Doporučované