Hlavní obsah

Schůzku by mi měl navrhnout Zeman, opačně to nedává smysl, řekl Pavel

Petr Pavel po setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Zvolený prezident Petr Pavel se dnes večer sešel k prvnímu společnému jednání s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Článek

Diskutovali o možnostech budoucí spolupráce. K tématům jejich jednání také patřily vzájemné vztahy Hradu s vládou a Parlamentem či koordinace zahraniční politiky včetně cest.

„Debata trvala více než hodinu a půl, byla velmi obsáhlá. Hlavní pocit je, že si jednak všichni uvědomujeme, že díky voličům jsme dostali šanci zase společně komunikovat a intenzivně pracovat pro tuto zemi. Nyní máme velkou šanci a zároveň velkou odpovědnost, je to pro nás pro všechny velmi důležité. Bereme to s pokorou,“ řekl Vystrčil.

„Velmi si vážím, že pan zvolený prezident přijal mé pozvání na schůzi Senátu 29. března, budeme mít poprvé možnost, aby k nám promluvil. Stávající prezident do Senátu v poslední době nechodil,“ dodal předseda Senátu.

„Toto setkání je pro mě návratem k normálu, k něčemu, co bychom neměli považovat za něco výjimečného. Svědčí to o tom, ne, že bychom všichni zastupovali jednu vládní koalici, ale zastupujeme tady snahu normálně komunikovat, zastupovat všechny občany této země,“ zhodnotil schůzku Petr Pavel.

„Bavili jsme se o tom, jaká bude míra naší koordinace a četnost. Máme na sebe nejen telefony, ale v kontaktu jsou naše týmy, naši mluvčí a jsme připraveni koordinovat naše aktivity nejen u vnitřní, ale především u zahraniční politiky. Četnost setkání v tomto složení bude primárně jednou za čtvrt roku, pokud to bude vyžadovat situace, tak častěji,“ doplnil zvolený prezident.

Pavel se vyjádřil také k tomu, že dosud není jasno ohledně jeho schůzky s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem. „Očekával bych, že stávající prezident mi navrhne termín, nechávám to na něm,“ podotkl. Opačný postup mu prý nedává smysl. „Nevidím žádný důvod k tomu, abych o něj nějak zvlášť žádal, protože je zřejmé, že se sejít musíme,“ doplnil.

+5

Pavel se už po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

S premiérem Fialou a šéfem Senátu Vystrčilem se setkal bývalý náčelník generálního štábu Pavel také v pondělí na shromáždění k 30. výročí vzniku české armády.

Dnešní jednání špiček státu se uskutečnilo se v Senátu, kterému dosavadní prezident Miloš Zeman příliš nakloněný nebyl. Horní parlamentní komoru označil za zbytečnou a navrhoval její „vyhladovění“. S projevem na schůzi Senátu vystoupil naposledy koncem května 2014, tedy v úvodu svého prvního funkčního období, a to v souvislosti s nominacemi na ústavní soudce.

S Vystrčilem končící prezident naposledy jednal v létě 2020, tedy krátce před tím, než předseda Senátu realizoval záměr svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) podniknout oficiální misi na Tchaj-wan. Zeman byl proti této cestě podobně jako Čína, která ostrovní zemi považuje za odštěpeneckou provincii.

Pavel v pondělním telefonátu k čínské nelibosti ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat vzájemné partnerství. Nastupující prezident doufá, že s tchajwanskou prezidentkou, která mu ke zvolení už o víkendu pogratulovala, bude mít možnost se setkat osobně.

Reklama

Doporučované