Hlavní obsah

První velká akce Pavla po zvolení: Je to super. Chová se, jak slíbil, říkají vojáci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel a premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Česká armáda slaví 30 let a v Praze si toto výročí připomínají politické špičky. Přišel také nově zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

Na pražském Žižkově se ve Vojenském historickém ústavu slaví 30. výročí vzniku české armády. Slavnostního setkání se zúčastnil premiér Petr Fiala (ODS), šéf Senátu Miloš Vystrčil, přišel také nově zvolený prezident Petr Pavel. Ten byl ale v pozici hosta a neměl žádný projev.

Jako první vystoupila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hned v úvodu přivítala Pavla a řekla, že děkuje za jeho účast. Řekla, že česká armáda má respekt a uznání nejen doma, ale v zahraničí.

Odmítla, že by se chystala mobilizace, což bylo velké téma předvolební prezidentské kampaně.

„Žádnou jsme nikdy nechystali a ani nechystáme,“ řekla ministryně obrany.

Podívejte se, jak vypadala oslava 30 let Armády ČR:

+3

Projev měl také náčelník generálního štábu Karel Řehka. Ten se hodně věnoval válce na Ukrajině a upozornil na bezpečnostní rizika.

„Svět se změnil, Evropa se změnila a armáda se také musí změnit. Vše, co jsme si říkali o míru a bezpečnostním riziku, dnes neplatí. Reálně čelíme hrozbě velkého rozsahu a proti vyspělému protivníkovi. Mojí povinností je dělat všechny kroky, abychom se na to připravili, nikdo to za nás neudělá,“ apeloval Řehka.

Bývalí náčelníci generálního štábu poté dostali darem od ministryně obrany Černochové nože české výroby a poté se Petr Pavel s hosty přesunul do prostor, kde bylo připravené občerstvení. Hlavní hvězdou byl nově zvolený prezident. U vchodu zůstala stát jeho ochranka a Pavel se sám bez členů týmu pohyboval mezi hosty.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Pavel dostal od ministryně nůž.

Mluvil a fotil se s politiky i vojáky a na místě vládla neformální atmosféra. Šlo o první větší akci po zvolení, kde bylo mnoho bývalých kolegů Pavla.

„Známe se mnoho let, je to náš kamarád. Je super, že to je takto neformální, chová se tak, jak slíbil,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv jeden z vojáků, se kterým Pavel mluvil a který si přál zůstat v anonymitě.

I jedna z vysoce postavených političek hodnotí kladně naprosto neformální přístup Pavla. „Je vidět, že je tady mezi svými a cítí se tu dobře, je skvělé, že přišel,“ komentovala osobní setkání s Pavlem opět pod podmínkou anonymity.

Mezi hosty byl například senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer, velvyslanec při NATO Jakub Landovský, policejní prezident Martin Vondrášek nebo generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Rozhovor s nově zvoleným prezidentem

Den po zvolení českým prezidentem Petr Pavel ve velkém rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje své plány, názory na vývoj na Ukrajině i velké změny na Hradě. „Chci nastartovat proměnu v zemi, která bude pohodová.“ Přečtěte si.

Petr Pavel v nejbližší době absolvuje jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran. Ve středu se zřejmě sejde s premiérem Fialou, šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Co nejdříve se chce Pavel setkat také s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem, který je dnes na návštěvě Srbska. Požádat ho chce o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu, například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil.

Reklama

Doporučované