Hlavní obsah

Piráti hlasují v primárkách. Vyzyvatelé se spojili proti Hřibovi

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zdeněk Hřib chce za Piráty znovu kandidovat na pražského primátora. Stejnou ambici má i jeho vnitrostranická soupeřka Jana Komrsková, která je 1. místostarostkou Prahy 10.

Reklama

U Pirátů přituhuje v boji o kandidáta na pražského primátora. Seznam Zprávy zjistily, že ve druhém kole primárek soupeři Zdeňka Hřiba spojí síly.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib nemá jistotu, že ho strana nechá v podzimních volbách obhajovat svoji pozici. V prvním kole primárek sice dostal nejvíc hlasů, jeho vyzyvatelé ale proti němu teď spojují síly.

Hřiba za lídra volilo v prvním kole 143 straníků. S nevelkým odstupem postoupili do druhého kola i dva další kandidáti – 1. místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (109 hlasů) a uvolněný radní na Praze 12 Jiří Brůžek (98 hlasů).

Podle zjištění Seznam Zpráv Brůžek z pirátských primárek odstoupí, aby netříštil opoziční hlasy, a podpoří Komrskovou.

„Po zralé úvaze jsem došel k závěru, že není vhodné tříštit hlasy ve druhém kole, a proto jsem se rozhodl odstoupit a podpořit Janu Komrskovou. Mým cílem byla vždy změna k lepšímu, takže když se ukázalo, že Jana má větší podporu a její šance na vítězství jsou vyšší, rozhodl jsem se dát své osobní ambice stranou,“ napsal Seznam Zprávám radní Prahy 12.

Druhé kolo začne v pátek a probíhat bude do 20. prosince. Hlasující budou mít nyní už jen jeden hlas (dát mohou i prázdný lístek), vyhraje ten s nejvíce body.

„Cílem není někoho porazit, ale vybrat nejlepšího kandidáta, který bude pokračovat v tom dobrém, co se započalo, ale zároveň bude otevřený všem ohlasům veřejnosti,“ řekla Seznam Zprávám místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková.

Praha jako základna

Hlavní město je pro Piráty jednou z klíčových základen jejich voličské podpory. Pražský magistrát do nástupu vlády Petra Fialy představoval politicky nejdůležitější místo, které se Pirátské straně povedlo v roce 2018 ovládnout v osobě primátora Zdeňka Hřiba.

Na něho se ovšem v posledních měsících valila za celou koalici kritika, ať už kvůli IT zakázkám, či chaotickým dopravním uzavírkám. To se mohlo projevit i na volebním výsledku Pirátů a hnutí STAN, kteří ve sněmovních volbách získali pouze necelých 23 procent oproti 40 procentům koalice Spolu.

Oba Hřibovi konkurenti ve svém nominačním projevu na pirátském fóru primátora zkritizovali.

„Pražské komunální volby roku 2022 budou zásadním milníkem z hlediska budoucnosti naší strany. Všichni víme, že se letošní volby do Sněmovny nepovedly. Naše reputace je poškozena. Musíme se vrátit ke kořenům, k našim pirátským hodnotám. Nedaří se nám vyvrátit dezinformace o IT zakázkách a na druhé straně nekomunikujeme dostatečně témata, jako je doprava, správa majetku,“ uvedl Jiří Brůžek.

Podle něho primátor Hřib kladl důraz mimo jiné na témata, která nejsou pro Pražany stěžejní. „Je skvělé, že máme vynikající odezvu ze zahraničí na postoj Prahy k Tchaj-wanu, ale Pražané reálně řeší zcela jiné každodenní problémy. Bohužel podléhají lžím a dezinformacím, jako se to stalo i v případě parlamentních voleb. To musí přestat,“ dodal radní z Prahy 12.

Praha není Mariánské náměstí

Také Komrsková volá po návratu k pirátským kořenům a orientaci na každodenní problémy Pražanů. „Chtěla bych změnit způsob komunikace s jednotlivými městskými částmi a prosadit jejich spravedlivější finanční podporu a užší spolupráci na místních projektech. Je nutné si uvědomit, že Pražané nežijí na Mariánském náměstí (sídlo pražské radnice, pozn. red.), ale v jednotlivých městských částech,“ uvedla ve svém nominačním projevu.

Komrsková se stala na Praze 10 zastupitelkou za Stranu zelených, v roce 2015 vypověděla spolupráci tehdejší vládnoucí koalici, což o několik měsíců později vedlo k pádu starostky „desítky“ Radmily Kleslové (ANO).

V dalších volbách už byla Komrsková lídryní kandidátky Pirátů, za něž se stala i 1. místostarostkou Prahy 10. V roce 2019 se její jméno na tamní radnici přetřásalo kvůli podezření ze střetu zájmů. Její asistentka měla na starost pořádání akce, na jejímž vyhotovení se zčásti podílel asistentčin manžel.

„Situace ohledně mé bývalé asistentky byla okamžitě vyřešena. Přestože právně bylo vše v pořádku, i tak s ní byl rozvázán pracovní poměr na základě jejího pochybení. Jako Piráti ctíme vysoké etické zásady a to vyžadujeme i po našich spolupracovnících,“ řekla nyní Hřibova vyzyvatelka Seznam Zprávám.

Hřib: Chci pokračovat

Pražský primátor Zdeněk Hřib odráží kritiku a usiluje o to, aby Piráty znovu vedl do volebního klání. V minulých komunálních volbách skončili Piráti na druhém místě za vítěznou ODS, v letošních parlamentních volbách však Piráti s hnutím STAN ve sněmovních volbách výrazně zaostali se ztrátou téměř poloviny hlasů za vítěznou koalicí Spolu.

Zdůrazňuje, že oproti ostatním kandidátům mohou pirátští hlasující hodnotit konkrétní výsledky z doby jeho působení ve vedení pražské radnice.

„Zahájila se stavba rekordního počtu nových bytů v komerční výstavbě, letos to bude více než 7 tisíc. Rekordním tempem se staví také tramvajové tratě i P+R parkoviště a opravují se městské byty. Plní se můj slib milionu stromů pro Prahu za 8 let, protože v polovině této lhůty jich bude vysázeno půl milionu. A v tomto rekordním tempu chci pokračovat,“ napsal primátor Seznam Zprávám.

Dodal, že cílem pro něho bude i výstavba městských bytů na pozemcích, které Praha smění se státem. Primátor Hřib vítá, že se kandidáti střetnou na pirátském fóru v otevřeném souboji.

„Jako jednu z hlavních devíz Pirátské strany vnímám, že primárky probíhají zcela otevřeně a nejsou o žádných zákulisních hrách, posezení ‚moudrých‘ pánů bez kolegyň u piva ani o vytahování králíků z klobouku nebo o nezpochybnitelných a neodvolatelných vůdcích. Je to takový svátek demokracie,“ napsal Hřib Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované