Hlavní obsah

Po těžké nemoci zemřel český diplomat Martin Povejšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Diplomat Martin Povejšil.

Reklama

aktualizováno •

V 62 letech zemřel diplomat Martin Povejšil. V současnosti působil na Ministerstvu zahraničních věcí jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální.

Článek

O úmrtí informoval s odvoláním na diplomatický zdroj server Lidovky.cz. Zprávu posléze potvrdil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ napsal šéf české diplomacie.

„Od svého nástupu na Ministerstvo zahraničních věcí v roce 1990 se díky své neúnavné práci pro náš stát a jeho ukotvení mezi svobodnými demokratickými západními zeměmi stal legendou a ztělesněním těch nejlepších vlastností české diplomacie,“ pokračoval.

Hold vzdávají i jiní. „Znal jsem ho dlouhé roky jako skvělého profesionála a hlavně člověka. Bude nám chybět,“ reagoval prezident Petr Pavel.

„Vynikající a úspěšný diplomat, který oddaně sloužil naší zemi. Vážil jsem si jeho kompetence a profesionality,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Odešel nejen kamarád, ale hlavně nás nejlepší porevoluční diplomat,“ napsal europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Byl u radaru i obranné smlouvy

Martin Povejšil pracoval na rezortu zahraničí od počátku 90. let. V letech 1994 až 1998 působil v jihoamerickém Chile, v letech 2000 a 2004 pak ve Španělsku a Andoře. Česko zastupoval u Severoatlantické aliance, později i při Evropské unii.

Výraznou stopu zanechal i v Česku. V nultých letech byl u vyjednávání o americkém radaru, který nakonec padl pod stůl, či u aktuální americké smlouvy o obranné spolupráci, která již prošla ratifikací v českém Parlamentu a podepsal ji i prezident Petr Pavel.

Povejšilův tým stojí i za novou českou bezpečnostní strategií vlády.

V nedávném rozhovoru se Seznam Zprávami hovořil o tom, jak vážná hrozba z Ruska byla a je. Více zde:

Martin Povejšil

  • Vystudovaný filolog působil na Ministerstvu zahraničních věcí od roku 1990.
  • V počátcích kariéry se věnoval hlavně Latinské Americe, později se začal soustředit na evropské a bezpečnostní záležitosti.
  • Na přelomu tisíciletí byl poradcem Pavla Teličky, který byl v té době hlavním vyjednavačem českého vstupu do Evropské unie.
  • V minulosti působil jako český velvyslanec v Chile či Španělsku.
  • Českou republiku zastupoval na klíčových postech velvyslanců při EU a v NATO.
  • Od roku 2018 byl odborným náměstkem Ministerstva zahraničních věcí pro sekci bezpečnostní a multilaterální, od roku 2022 po reformě státní správy ve funkci vrchního ředitele.
  • Zůstala po něm manželka a čtyři děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované