Hlavní obsah

Schváleno: Definice znásilnění bude přísnější, přibude i nový trestný čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační AI vizualizace.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci během úterý a středy zrychleně přijali redefinici znásilnění. Zavádí nové trestné činy a pojmy, ale i přísnější trestání některých skutků. Teď putuje do Senátu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Druhým i třetím čtením ve dvou dnech v Poslanecké sněmovně prošel návrh nové definice znásilnění. A prošel hladce bez dlouhé diskuze a pozměňovacích návrhů. Pro bylo 168 ze 169 přihlášených. Teď putuje do Senátu.

I díky tomu si mohli poslanci odbýt druhé čtení v úterý a třetí čtení následně ve středu dopoledne. Na návrhu padla vzácná shoda mezi koalicí a opozicí, jejíž poslankyně a poslanci si i v průběhu závěrečných slov vyměňovali nezvyklé komplimenty a vzájemně si děkovali.

Ne znamená ne

Novelu projednali poslanci dlouho dopředu a její výsledná podoba je kompromisem, který vznikl i ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti. Vznikala na podvýboru pro problematiku domácího a sexualizovaného násilí, kterému předsedá opoziční poslankyně Taťána Malá z ANO.

„Když jde o něco správného a podává se to neagresivním způsobem, dojde ve shodě na věcech, o kterých bychom se i přeli. Děkuji proto za kultivovanou diskuzi,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Narážel na to, že jak předkladatelé, tak ministerstvo udělali kompromis.

Základní myšlenkou novely je, že „ne znamená ne“. O znásilnění tedy - zjednodušeně řečeno - půjde ve chvíli, kdy oběť dá jasně najevo svůj nesouhlas. Nebude tam nutná podmínka pohrůžky násilím, jako tomu bylo doposud.

V současné podobě trestního zákoníku je definice znásilnění označená jako „kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku“.

Nově bude definice znásilnění znít slovy „kdo s jiným proti jeho seznatelné vůli vykoná soulož nebo jiný pohlavní styk provedený způsobem srovnatelným se souloží“.

Zvýšenou trestní sazbu pak poslanci odsouhlasili u násilí na těhotné, způsobení těhotenství nebo hromadného znásilnění.

Novela zohlední i stresové zamrznutí

Novinkou bude definice spáchání trestného činu zneužitím bezbrannosti.

Autorům zákona se podařilo po velkých diskuzích zejména s ministerstvem do zákona zavést formulaci „silný ochromující stres“, což je situace, kdy se oběť aktivně nebrání, protože vlivem stresu ztuhne nebo zamrzne. Podle odborníků je to u mnoha lidí běžná reakce na stres.

U bezbrannosti se rozšiřuje také definice sexuálního nátlaku. Ta původně počítala jen se zneužitím bezbrannosti oběti závislosti nebo zneužití postavení pachatele. Nově je v zákoníku přidáno i zneužití tísně oběti.

Bezbrannost znamená také, jestliže pachatel využije, že je jiná osoba ve stavu, v němž není schopna utvářet nebo projevit svoji vůli nebo je její projevení vůle podstatně sníženo bezvědomím, spánkem, ovlivněním návykovými látkami, nemocí, postižením duševní poruchou a dalšími.

V číslech

Podle statistik organizace Bez trestu, která pomáhá obětem sexuálního a domácího násilí, je v Česku ročně spácháno až 12 tisíc případů znásilnění, z nichž je však jen mizivé procento oznámeno.

Zároveň je podle jejich dat každý druhý pachatel potrestán podmínkou.

Násilí se často děje v rodinách. Podle výzkumu Agentury EU pro základní práva 22 procent žen zažilo sexuální nebo fyzické násilí ze strany partnera.

Kompromis: věk 12 let

Za bezbranné bude nově označováno každé dítě pod 12 let. Odborný termín pro to bude „znásilnění z podstaty“. Autorky návrhu původně chtěly vyšší věkovou hranici, v ministerském návrhu naopak byla hranice nižší. Dvanáct let je proto kompromisem.

I tak tuto hranici považují autoři za úspěch. Doposud bývalo v praxi možné, že se sexuální násilí proti dětem netrestalo jako znásilnění, ale jako pohlavní zneužití, které se trestá mírněji.

„Víme, že děti do 12 let nerozumí tomu, co se jim děje, nezvládají se třeba v případě sexuálního násilí ze strany blízkého člověka efektivně bránit, a v praxi to vedlo k absurdním závěrům systému - že to desetiletá dívka chtěla, protože se dostatečně nebránila,“ vysvětlila spoluautorka návrhu, poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Nový trestný čin - sexuální útok

Návrh zavádí i nový trestný čin - sexuální útok. Jde o všechny nepenetrační sexuální praktiky - donucení k obnažování, pohlavnímu sebeukájení, osahávání a podobně. Jejich vyčlenění do nového trestného činu pomůže lépe nastavovat výše trestů pro jednotlivé skutky.

Často totiž byly tyto skutky trestány mírněji než tvrdé znásilnění, avšak stále pod hlavičkou znásilnění. Což u veřejnosti mnohdy vedlo k domněnkám, že jsou tresty za znásilnění v některých případech velmi nízké.

Aktualizovali jsme o výsledek hlasování a další informace.

Reklama

Doporučované