Hlavní obsah

Praha se vrací na mezinárodní scénu. Malý summit NATO bude stát 100 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na aliančním summitu v červenci 2023 ve Vilniusu.

Reklama

V květnu se do Česka na schůzku ministrů zahraničí zemí NATO sjedou špičky západní diplomacie, očekáván je i americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken.

Článek

Česko se na tomto jevišti představí jako pevný spojenec demokratického Západu. Jinými slovy, uzavře kapitolu zemanovské éry, kdy Praha tíhla na východ a byla pro alianční kolegy těžko čitelná.

Že půjde o velkolepou akci, odráží i její rozpočet. Jak Seznam Zprávám potvrdilo Ministerstvo zahraničních věcí, počítá se se stovkou milionů korun.

Zájem o selfíčka zejména s Blinkenem mezi českými politiky se dá čekat velký. Prestižní akce se odehraje jen pár dní před volbami do Evropského parlamentu, tedy na vrcholu předvolební kampaně českých politiků.

Jako za Havla

Vysoké setkání povede ministr zahraničí Jan Lipavský, který bude hostitelem akce. „Ministeriáda NATO je vedle summitu NATO druhé nejdůležitější  bezpečnostně-politické zasedání Aliance mimo Brusel. Půjde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002,“ řekl Seznam Zprávám ministr Lipavský.

V roce 2002 se v Praze konal summit NATO, který byl zároveň rozlučkou světových politiků s tehdy končícím prvním českým prezidentem Václavem Havlem.

Pozadí vzniku NATO a Varšavské smlouvy

Vypadá to neuvěřitelně. Sovětský svaz navrhoval v začátcích studené války systém kolektivní evropské bezpečnosti. A chtěl i sjednocení Německa. „Varšavskou smlouvu“ vytvořil až jako reakci na odmítnutí Západu. Jak tomu rozumět?

V konání ministeriády na české půdě o dvaadvacet let později vidí Lipavský důležitou symboliku. „Zaprvé její konání zdůrazní, že se Česko aktivně podílí na vizi bezpečnosti západního světa, a tedy i naší bezpečnosti. Zadruhé ministeriáda podtrhne, že jsme jako Česko připraveni do NATO investovat. A to jak politicky, tak finančně, čímž posílíme nepostradatelnou vazbu mezi Evropou a USA,“ říká také ministr.

S ruskou agresí proti Ukrajině narostla důležitost a intenzita vrcholných jednání NATO. Aliance je navíc v přelomovém období, letos má být zvolený nový generální tajemník. Pražská ministeriáda bude předehrou k červnovému „velkému“ summitu NATO, který se letos koná ve Washingtonu.

Za Pavlem na Hrad

Černínský palác Seznam Zprávám potvrdil velkorysý rozpočet akce. Finančně se na něj mají složit tři ministerstva: zahraničí, obrany a vnitra.

„Pracujeme s rozpočtem 100 milionů korun. Konečnou částku ale ještě nevíme,“ uvedla mluvčí Mariana Wernerová.

Úřad informacemi o ministeriádě nepřekypuje kvůli tomu, že parametry takto bezpečnostně citlivé akce jsou z velké části tajné. Podle informací Seznam Zpráv se mají jednání konat v Černínském paláci a na Pražském hradě, kde vládne bývalý předseda vojenského výboru NATO, tedy někdejší nejvyšší voják Aliance, český prezident Petr Pavel.

Tento typ akce zatím hostila dvě města – Oslo v roce 2023, tedy domovská metropole současného generálního tajemníka Jense Stoltenberga, a předloni Berlín.

Praha v třicetileté moderní historii hostila hned několik významných mezinárodních akcí, za zemanovské éry ale upadla tak trochu do izolace ze strany západních spojenců. Za vlády Petra Fialy (ODS) se v Praze konal v rámci českého předsednictví EU v druhé půlce roku 2022 summit hlav států a vlád Evropského politického společenství, jehož jádro tvoří země EU a k tomu další evropské státy.

Foto: Seznam Zprávy

Členské země NATO.

Reklama

Doporučované