Hlavní obsah

Pražskou ODS i kandidátku SPOLU povede do voleb exprimátor Svoboda

Bohuslav Svoboda

Reklama

„Pražanům nabízím cestu ze současného chaosu a marasmu,“ nechal se slyšet Svoboda.

Článek

Lídrem pražské ODS pro podzimní komunální volby bude poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Rozhodl o tom dnes sněm pražské ODS. Svoboda tak povede společnou kandidátku koalice Spolu s TOP 09 a KDU-ČSL. ODS má s koaličními partnery dohodu, že první místo na kandidátce patří právě občanským demokratům. Přestože ODS vyhrála v roce 2018 v Praze volby, skončila v opozici. Na koalici se dohodli Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Praha je dnes na 30 procentech svého potenciálu a každý lékař by situaci takového pacienta označil za blížící se kritickému stavu. Pražanům nabízím cestu ze současného chaosu a marasmu, který zejména poslední čtyři roky vládne v pražské dopravě, ve výstavbě klíčové dopravní infrastruktury a v nejužším vedení města,“ uvedl Svoboda.

Občanští demokraté se dohodli s pražskou TOP 09 a lidovci na tom, že vytvoří kandidátku pro komunální volby, která bude kopírovat vládní a parlamentní koalici Spolu. „Když vidím, jak koalice Spolu funguje na vládní úrovni, dává mi to jistotu, že sestavíme zkušený tým, který dokáže Prahu zase rychle rozpohybovat dopředu. Je načase se vrátit k profesionálnímu řízení města,“ dodal Svoboda.

Delegáti na sněmu vybírali rovněž další kandidáty. Mezi nimi jsou například předseda pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček, starosta Prahy 9 Tomáš Portlík nebo starostka Prahy 2 a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru Alexandra Udženija.

ODS, TOP 09 a lidovci vznik koalice na pražské úrovni oznámili letos v lednu. Už na začátku uvedli, že lídr bude z řad občanských demokratů. Na prvních 33 místech kandidátky má ODS 18 míst včetně lídra, TOP 09 pak 12 pozic a lidovci tři místa. TOP 09 a lidovci nyní v Praze v uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) vládnou s Piráty a Prahou Sobě. Z magistrátní koalice do podzimních voleb podle lednového vyjádření svých předsedů TOP 09 a KDU-ČSL neodejdou. Na kandidátce Spolu by ale měla být rovněž dosavadní radní za STAN Hana Kordová Marvanová.

Komunální volby v roce 2018 v Praze vyhrála ODS, která má v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly. ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má většinu 39 mandátů.

Reklama

Doporučované