Hlavní obsah

Předčasný důchod pro skutečné důchodce? „Dělali jsme to na koleně,“ přiznává ANO

Foto: Facebook Jiřího Maška

Poslanec za ANO Jiří Mašek, někdejší ředitel záchranky v Královéhradeckém kraji.

Reklama

Měl to být jeden z předvolebních taháků. Politici z hnutí ANO spěchali, aby stihli prosadit plán bonusu pro záchranáře. V kvaltu jim ale vypadla klíčová slova, která udělala z jejich návrhu nepoužitelný paskvil.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Byl to jeden z hlavních předvolebních taháků poslanců-záchranářů z hnutí ANO. Sněmovna na poslední chvíli schválila, že lidé z jejich branže mohou jít dříve do důchodu, aniž by se výše jejich důchodů krátila. Podmínkou mělo být odsloužení 20 let.

Nyní se ale zákon o důchodech musí předělat, protože tak, jak jej narychlo schválili před volbami poslanci, je pro běžnou praxi nepoužitelný a nikdo by podle nastavených podmínek nemohl slibovaného bonusu využít.

Původním autorům totiž vypadlo slovo „předčasný“, takže podle schváleného znění by mohli záchranáři jít do předčasného důchodu až v běžném důchodovém věku. Navíc se ukázalo, že v zákoně chybí, koho ze zaměstnanců záchranek se věc týká. Třetí potíží je počet odsloužených let, v zákoně je napsáno, že jich má být dvacet. I sami autoři přiznávají, že tato podmínka se špatně dokládá, a i to teď chtějí jak oni, tak současná vládní koalice změnit.

„Byla to nešikovnost předkladatelů, to beru na sebe,“ uvedl poslanec za hnutí ANO a někdejší ředitel královéhradecké záchranky Jiří Mašek. „Bylo to načítané na mikrofon ve Sněmovně, slovo „předčasný“ nebylo přečtené, a proto se to nedostalo do psaného textu,“ vysvětloval jednu z hlavních chyb.

„Pozměňovací návrh se dělal na koleně,“ připustila i další ze spoluautorek změny poslankyně Jana Pastuchová (ANO), sama rovněž záchranářka. Podle ní je ale vedla dobrá víra – tedy zařídit záchranářům bonus za jejich práci.

Opravit vložené odstavce musí Parlament do konce letošního roku, návrh tedy musí projít jak Sněmovnou, tak Senátem a musí jej podepsat i prezident. V současnosti už zákonodárci jednají, co vše a jak se bude měnit. Sám Mašek kromě doplnění chybějících částí chce změnit svou původní podmínku 20 let.

„Máme to teď podle přesně odpracovaných hodin, respektive směn. Jedná se o 35 tisíc hodin odpracovaných ve službách na zdravotní službě,“ řekl Seznam Zprávám. „Je to obdoba jako u horníků, ti mají také počet odpracovaných směn,“ dodal. Jeho záměrem je pak ohodnotit lidi, kteří věnovali této profesi většinu svého produktivního života.

Ve Sněmovně se ale už rodí i protinávrh. „Za mě bych se držel návrhu, který avizoval v minulém volebním období Senát. Věk odchodu do důchodu by se měl krátit o 1 měsíc za každých 184 směn, což vychází zhruba na jeden rok,“ uvedl člen sněmovního podvýboru pro zdravotnické záchranné služby Josef Flek (STAN).

Podle něj to není spravedlivé. „Lidé, kterým by se něco stalo třeba jen krátce před splněním podmínek, by na to již nedosáhli, i kdyby například pracovali pro záchranku 19 let,“ uvedl příklad.

Pikantní na celém příběhu zpackaného zákona je ale i role Senátu a širší okolnosti, proč nikdo nesmysl v zákoně neřešil v době, kdy vznikal. Mašek s Pastuchovou a dalšími záchranáři z ANO totiž využili pro prosazení svého záměru fakt, že se zákon o důchodech otevřel kvůli jinému, pro ČSSD a ANO daleko důležitějšímu, předvolebnímu „dárečku“.

Jednalo se o 300 korun k důchodu a 500 korun za vychované dítě. I když se na chybu přišlo už v době, kdy byl zákon v Senátu, politici se rozhodli, že horní komora opravu neudělá, protože by se se předvolební slib nemusel stihnout do voleb, a tím by šel celý zákon pod stůl.

Reklama

Doporučované