Hlavní obsah

Důchody se zvednou o tři stovky, za každé dítě bude pětistovka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sněmovna schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci a příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od roku 2023.

Článek

Novelu, jež by také zavedla možnost předčasného důchodu až o pět let pro příslušníky integrovaného záchranného systému bez dopadu na výši penze, nyní dostanou k posouzení senátoři.

Příspěvek za vychované dítě prosadila do vládní novely koaliční ČSSD. Jde také o dlouhodobou snahu lidovců, o jejichž konkurenční úpravě už dolní komora nehlasovala. O příspěvek se má zvyšovat zásluhová část penze, a valorizovala by se tedy podle inflace. Dodatečné rozpočtové výdaje předkladatelé odhadli na 18,4 miliardy korun v roce 2023, na 18,8 miliardy korun o rok později a na 19,4 miliardy korun v roce 2025. Předčasný důchod bez sankce pro záchranáře prosadili poslanci vládního hnutí ANO.

Ne všichni poslanci byli pro. „Po nás potopa, mimořádné navýšení důchodů na dluh bude stát 30 miliard ročně. Tahle země není pro mladý, ti to budou platit. My plně podporujeme pravidelné zvyšování důchodů podle zákona, ale předvolební rozdávání nad rámec je nerozum, který v budoucnu znemožní investice,“ uvedl například Mikuláš Ferjenčík, pirátský poslanec.

Dodatečné přidání 300 korun k důchodům by příští rok stálo podle podkladů 10,6 miliardy korun. O rok později by to bylo 10,9 miliardy korun a v následujícím roce 11,1 miliardy korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Mimořádné přidání ministerstvo práce a sociálních věcí zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

„Jasně jsme říkali, že kdyby se řešil jen původní návrh řešící zvýšení penzí o 300 korun, takovou věc bychom nepodpořili. Prošel tu ale návrh, který prosazujeme již dlouho a byl pro nás dlouhodobou prioritou – narovnává se spravedlnost na maminkách. Z toho důvodu vládní návrh zákona, byť je nedokonalý, podpoříme,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Doporučované