Hlavní obsah

Fiala: Lidi to zneklidňuje, chystané úspory nyní komentovat nebudeme

Sledujte záznam tiskového brífinku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident s premiérem sice připustili, že většinu času věnovali diskuzi o nyní nejsledovanějších tématech domácí politiky, ale oba odmítli říct cokoli detailního.

Článek

Hlavní pozornost jsme věnovali důchodové reformě a konsolidačnímu balíčku, řekli po společném jednání prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

Šéf kabinetu uvedl, že „zhruba v polovině května“ budou schopni představit oba tyto návrhy. Do té doby odmítl průběh vyjednávání komentovat.

„Lidi to zneklidňuje,“ řekl o jednotlivostech, které se v médiích o průběhu vyjednávání objevují. A odmítl další podobné střípky do veřejného prostoru vnášet - například o čem dnes byla řeč na jednání ve formátu K15, tedy předsedů stran a dvou expertů, kteří řešili další část konsolidačního balíčku, který má přinést miliardové úspory.

V tomto postoji je s ním zajedno i prezident. „Nemá cenu diskutovat jednotlivosti, které tu či jinde vybublaly na povrch. Počkejme na konsolidované návrhy,“ prohlásil.

Fiala ujistil, že během vyjednávání pracují s nejrůznějšími expertizami: „A snažíme se mít u všech rozhodnutí analýzu dopadů, abychom se mohli správně rozhodnout.“

Prezident dodal, že až na to ale dojde chvíle, musí být vláda v komunikaci nových opatření naopak precizní. „Když už mají být nepopulární, což samozřejmě budou, tak je musíme alespoň většinu chápat, rozumět jim, abychom měli jistotu, že je to bolestivé, ale jediné možné řešení,“ prohlásil.

Premiér také oznámil, že prezident nevidí problém s jmenováním nového ministra školství.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) dozná změn poté, co konec ve funkci avizoval ze zdravotních důvodů ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Nahradit by ho měl dosavadní šéf resortu pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Na jeho místo pak má nastoupit dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Konsolidace rozpočtu

Schůzka prezidenta Petra Pavla s premiérem Petrem Fialou (ODS) se uskutečnila necelý týden poté, co hlava státu během návštěvy Libereckého kraje vládu kritizovala. Pavel zmínil například podle něj nekoncepční rušení pošt či finančních úřadů.

Vládní politici by podle něj měli lidem více vysvětlovat nepopulární kroky, které plánují. Namísto toho dávají munici i extrémní opozici.

Jak chce vláda zachránit rozpočet

Takzvaný konsolidační balíček by měl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) snížit deficit státního rozpočtu zhruba o 70 miliard korun.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, ve hře jsou vyšší odvody pro zaměstnance i pro OSVČ. Češi si také téměř jistě připlatí za tabák, tvrdý alkohol i další neřesti.

Zatím nejblíž byly vládní strany dohodě na výdajové straně. Podle informací Seznam Zpráv se bude škrtat především v národních dotacích pro velké firmy, mohlo by jít o desítky miliard korun.

Ušetřit se má také na mzdových prostředcích ve státní správě – tedy buď snižovat peníze, nebo propouštět úředníky.

Reklama

Doporučované