Hlavní obsah

Prezident Zeman: Putinovy kroky zvyšují riziko války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle prezidenta klesá naděje na mírové řešení.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se krátce vyjádřil ke krokům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny. Na jejich území vstoupila ruská vojska.

Podle prezidenta Miloše Zemana se tím snižuje naděje na mírové řešení celého konfliktu.

„Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v krátkém vyjádření.

Na začátku února prezident uvedl, že Rusové podle něj na Ukrajinu nezaútočí, protože „nejsou blázni“.

„Když si srovnáte zisk a ztrátu, tak protože nejsou neinteligentní, tak jim vyjde, že by na tom prodělali, dokonce výrazně prodělali,“ řekl tehdy pro TV Prima.

Evropská unie, Spojené státy, Británie a NATO Putinovy kroky označily za porušení mezinárodního práva a připravují sankce.

Akt agrese

Ruský postup odsoudili i čeští politici. „Ze strany Ruska jde porušení mezinárodního práva a o akt agrese vůči sousednímu suverénnímu státu. Podporujeme jednotnou reakci EU a partnerů,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Večernímu podpisovému aktu v Kremlu předcházel Putinův bezmála hodinový televizní projev, v němž prezident zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území kontrolovaná povstalci, „býval historicky součástí Ruska“ a že „současná Ukrajina byla úplně vytvořena Ruskem, ruskými komunisty“.

Reklama

Doporučované