Hlavní obsah

Pavel má problém: v kampani zamlčeli služby detektivní agentury, které se bál

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Po svém zvolení upozornil Petr Pavel na bezpečnostní rizika spojená s loňským působením agentury 3D Security na Hradě. Služby stejné firmy si však loni v září najal i Pavlův tým. Problém je, že se neobjevily ve výdajích kampaně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bezpečnostní agentura 3D Security byla dlouho známa jen v bezpečnostní komunitě nebo několika málo lidem, kteří si někdy její služby objednali. Po volbě nového prezidenta se to změnilo.

Petr Pavel zveřejnil jméno agentury v souvislosti s bezpečnostním rizikem, které podle něho hrozí jeho týmu na Pražském hradě, kde 3D Security loni plnila objednávku poradce Martina Nejedlého.

Pátrání po tom, co na Hradě dělala, však přineslo překvapivé zjištění: Agenturu 3D Security si loni v září – ve stejném čase, kdy ještě pracovala pro Nejedlého na Hradě, najali také nejbližší lidé z Pavlova týmu, který se chystal na zahájení prezidentské kampaně.

A i když platby za služby agentury byly vedeny transparentně přes bankovní účty, problém může být, že se výdaje neobjevily na účtu Pavlovy kampaně.

Působení agentury u Pavlova týmu potvrdila Seznam Zprávám šéfka Pavlovy kampaně Pavla Nýdrle. Říká, že pro její angažování měla bezpečnostní důvody: Potřebovala si být jista, že nikdo nebude odposlouchávat strategické porady týmu podporujícího prezidentského kandidáta, a tak si nechala zabezpečit jednu místnost.

„Objednala jsem si je na doporučení,“ řekla Seznam Zprávám Pavla Nýdrle.

Rozdíly od způsobu, jakým 3D Security pracovala zhruba ve stejné době pro Hrad, tu jsou: Platba se uskutečnila přes účet ředitelky kampaně.

Dalším zákazníkem 3D Security byl i spolek Pro bezpečnou budoucnost, který stál za Pavlovou iniciativou Spolu silnější. Člověkem, který služby 3D Security objednal, byl konkrétně nynější asistent prezidenta Radko Hokovský. I v jeho případě byla platba provedena z účtu na účet.

„Firma 3D Security, s. r. o. pro spolek Pro bezpečnou budoucnost poskytovala bezpečnostní školení a odborné konzultace pro účely spolku a jeho činnost v období od 1. 6. 2022 do 31. 10. 2022,“ řekl redakci Radko Hokovský.

Kdo mu to řekl?

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Už v textu o tom, jak působila agentura 3D Security na Hradě a kdo ji platil, jsme napsali, že nevyjasněno zatím zůstává, jak se prezident Petr Pavel o angažmá agentury 3D Security dozvěděl.

Jak už jsme zmínili, jeho vyjádření následovalo krátce poté, co se sešel se šéfem tajné služby BIS Michalem Koudelkou.

Pavel i Koudelka však tvrdí, že taková informace na jejich setkání nepadla.

„Kolem Kanceláře prezidenta republiky a Miloše Zemana se pohybuje dost lidí, kteří jsou ochotni sdílet informace. Jsou to mé zdroje, ale jmenovat je nebudu, stejně jako vy mi nejspíš neprozradíte ty své,“ napsal pak v písemné odpovědi redakci Seznam Zpráv prezident Pavel.

I mluvčí BIS Ladislav Šticha tvrdí, že jednání bylo pouze obecné: „Schůzka byla pouze seznamovací, kdy se především v obecné rovině mluvilo o budoucím nastavení spolupráce.“

Pavla Nýdrle i Radko Hokovský pak shodně tvrdí, že Petr Pavel až do letošního února o spolupráci svého týmu s 3D Security nevěděl.

„Informace, od koho si spolek Pro bezpečnou budoucnost objednal bezpečnostní školení, jsem neměl, ale nevidím v tom problém,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Petr Pavel. „Jak říkám, nezpochybňuji kvalitu služeb, které agentura 3D Security poskytuje, vadí mi fakt, že má soukromý subjekt přístup do prostor Hradu, když za bezpečnost mají mít odpovědnost státní služby.“

I když platby za služby agentury byly vedeny přes bankovní účty, problém může být v tom, že se výdaje neobjevily na účtu Pavlovy kampaně.

Pavla Nýdrle i Radko Hokovský tvrdí, že to není nutné a že věc konzultovali s právníky, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran však zveřejnil jiný názor.

„Na transparentním účtu máme všechny platby, které souvisí s volební kampaní. Podle našeho právního zástupce do této kategorie ale bezpečnostní školení, které si od 3D Security objednal spolek Pro bezpečnou budoucnost, nepatří,“ napsal Seznam Zprávám Petr Pavel.

„Pokud byl uskutečněn výdaj v rámci volební kampaně kandidáta, spojený s jakoukoliv službou umožňující zajistit přímo či nepřímo propagaci kandidáta či jeho agitaci, měl by být zahrnut ve Zprávě o financování volební kampaně kandidáta,“ uvedl však předseda dohledového úřadu František Sivera. „Konkrétně se to týká i zabezpečení prostor volebního štábu proti úniku informací,“ dodal.

Zda budou tyto výdaje zahrnuty do vyúčtování kampaně dodatečně, Pavla Nýdrle ani Petr Pavel přímo nezodpověděli, čas na nápravu ale ještě mají. Zprávu o financování musí podat do devadesáti dní od voleb.

„Za sebe mohu říci, že v tuto chvíli se závěrka připravuje a hospodaření kampaně včetně všech relevantních výdajů bude součástí účetní uzávěrky, která bude v řádném termínu a dle zákona předána úřadu,“ sdělila Seznam Zprávám Pavla Nýdrle.

Na začátku února, jak vyšlo díky magazínu Reportér najevo minulý týden, dostal nový prezident od Siverova úřadu za nesrovnalosti ve vyúčtování pokutu ve výši 60 tisíc korun. Ta se však týkala jiné věci, a to chybné identifikace dárců. Šlo o největší pokutu, kterou kdy úřad uložil fyzické osobě.

Upřesnili jsme informaci o pokutě pro Petra Pavla.

Reklama

Doporučované