Hlavní obsah

Na Hradě se hledají odposlechy. Obavu, že tam jsou, vzbudila akce Nejedlého

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Martin Nejedlý. Na Hradě nebral plat. Měl tam ale kancelář, přístup k prezidentovi a v řadě věcí i významné slovo.

Reklama

Vypátrali jsme podrobnosti bezpečnostní akce, kterou v utajení zorganizoval a platil poradce bývalé hlavy státu. Tady lze hledat důvody, proč se nový prezident Pavel obává, že může být na Hradě sledován.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ani deset dní od inaugurace nový prezident Petr Pavel stále ještě neúřaduje přímo v sídle hlavy státu na Hradě.

Jak řekl zkraje února po svém setkání s ředitelem Bezpečnostní informační služby, obává se možnosti, že jsou tu nasazeny odposlechy, a chce proto prostory nechat prohlédnout tajnou službou a policií.

„Na Hradě teď funguje soukromá bezpečnostní agentura, která má přístup téměř neomezený ke všemu a nepodléhá policejní kontrole,“ řekl časopisu Respekt s tím, že prozradil i jméno agentury – 3D security.

Seznam Zprávy řadou rozhovorů s bývalými i současnými policisty, s pracovníky tajných služeb a Hradu, zjistily o angažmá jmenované agentury nové informace. A také pozoruhodné okolnosti, které její činnost na Hradě doprovázely.

Schůzka ve třech

Na počátku událostí, které vedly k dramatickému prohlášení Petra Pavla, byla schůzka tří mužů na přelomu předminulého a minulého roku.

Jak potvrdil redakci anonymně jeden z této trojice, sešli se bezpečnostní ředitel Hradu Jan Novák a prezidentův poradce Martin Nejedlý s bývalým elitním policistou a dnes podnikatelem v bezpečnostní oblasti Hynkem Vlasem.

„Neřeknu vám už úplně přesně, kdy to bylo, ale pamatuji si, že na té schůzce padla otázka, co dělat v případě, že by se Hradě našlo odposlouchávací zařízení,“ uvedl tento účastník schůzky.

Zhruba o měsíc později přivedl Hynek Vlas na Hrad detektiva ze soukromé bezpečnostní agentury a představil ho Martinu Nejedlému. Šlo o profesionála na odhalování odposlechů i na takzvané operativní pátrání, původem ze stejného útvaru, kde kdysi v čase policejní kariéry působil i Vlas.

Že v osobě specialisty na odposlechy jde o majitele agentury 3D security, nikdo nevěděl. Všichni zainteresovaní mysleli, že jde o Vlasova podřízeného. Hynek Vlas, bývalý policista elitního ÚOOZ, totiž vlastní bezpečnostní agenturu a s Nejedlým spolupracoval už na první volební kampani Miloše Zemana.

„Zaplaceno dostali hotově od Martina Nejedlého,“ tvrdí jeden z blízkých spolupracovníků bývalého prezidentova poradce a dále vysvětluje, proč po angažmá 3D security nezůstaly na Hradě oficiální stopy. „Měli na Hradě odhalit, kdo vynáší informace, a tak by bylo absurdní, kdyby měli kontrakt zveřejněný v registru smluv.“

Martin Nejedlý tvrzení, že agenturu platil, nepopřel. Na přímou otázku, zda si najal detektiva a zda ho platil, uvedl: „To si dovedu představit. Jako soukromá osoba bych tím nezatěžoval rozpočet Hradu. Kdyby se to stalo.“

Chytali „krtka“, nebo Koudelku?

Najatý profesionál začal tím, že prohlédl Nejedlého kancelář, zda v ní nejsou odposlechy. Nic se nenašlo, zato se posléze podařilo identifikovat dva policisty útvaru, který má za úkol chránit prezidenta. Padlo na ně podezření, že za úniky jsou odpovědní oni a oba z Hradu odešli. Redakce zná i jejich jména, ale kontaktovat se je nepodařilo.

Situace kolem akce se však zdramatizovala. A to tím, že po celou dobu operaci 3D security sledovala policie, která se na Hradě věnovala aktivitám Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře. O čemž Nejedlý a spol. nevěděli.

Zhruba v polovině loňského listopadu pak sepsali policisté o celé akci zprávu a předali ji tajné službě BIS.

Zdroje Seznam Zpráv uvedly, že z pohledu policistů byla věc složitější než prosté hledání informačních úniků. Podle policie totiž nešlo jen o to chytit „krtka“. Policie Nejedlého a spol. podezírala, že chtějí angažmá soukromého detektiva využít – podle všeho bez jeho vědomí – k diskreditaci BIS.

„Upozornili jsme BIS na to, že se připravuje diskreditace služby,“ řekl Seznam Zprávám jeden z policistů, který se na pátrání podílel. S tím, že pro policii tak příběh skončil. Jednalo se totiž pouze o plán, nikdy se nic neuskutečnilo.

Z policejních zdrojů plyne, že diskreditace měla spočívat v tom, že by se na Hrad podstrčilo odposlouchávací zařízení, které by právě najatý detektiv našel, a Hrad by potom zveřejnil, že tajná služba nezákonně odposlouchává prezidenta. Policie však podle zdrojů Seznam Zpráv došla k závěru, že akce padla proto, že se pro ni nepodařilo získat profesionální „štěnici“.

Kolem prověřování, zda se chystá na Hradě akce proti BIS, se také poprvé přišlo na to, že tam pracuje agentura 3D security, soukromý detektiv totiž používal vůz, který byl na 3D security registrován. A to policii ani BIS neušlo.

Informace tajná služba nebrala na lehkou váhu, a tak se v prosinci minulého roku ředitel BIS zmínil na jednání poslanecké komise pro kontrolu BIS o možnosti blížícího se difamačního útoku na BIS. Pracovníci tajné služby pak novinářům ochotně výše popsaný příběh potvrzovali.

My jsme to nebyli

Na zjištění policie, že se na Hradě chystala akce proti BIS, se redakce zeptala všech tří mužů, kteří stáli na začátku akce proti úniku informací.

Tehdejší bezpečnostní ředitel Hradu Jan Novák, který soukromého detektiva na Hradě provázel, popírá účast na jakékoli tajné dohodě. „O dodržování platné legislativy jsem se v prezidentské kanceláři vždy zasazoval. Proto odmítám nařčení z účasti na primitivním komplotu a budu se mu důsledně bránit všemi zákonnými prostředky,“ řekl.

Podobně mluví i exporadce Nejedlý. „To není pravda, žádnou diskreditaci jsme nepřipravovali, my jsme v té věci byli pasivní. Řešili jsme, jak se bránit nezákonnostem,“ tvrdí.

Hynek Vlas pak rozhovor „on the record“ odmítl s tím, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Redakce s otázkami kolem tohoto plánu oslovila i specialistu, který za 3D security na Hradě pracoval – Davida Kouřima. Otázky odbyl s tím, že „práci pro klienty nikdy nekomentuje“.

+47

Kdo mu to řekl?

Nevyjasněno také zůstává, jak se prezident Petr Pavel o angažmá agentury 3D security dozvěděl. Jak už jsme zmínili, jeho vyjádření následovalo krátce poté, co se sešel se šéfem tajné služby BIS Michalem Koudelkou.

Pavel i Koudelka však tvrdí, že taková informace na jejich setkání nepadla.

„Kolem Kanceláře prezidenta republiky a Miloše Zemana se pohybuje dost lidí, kteří jsou ochotni sdílet informace. Jsou to mé zdroje, ale jmenovat je nebudu, stejně jako vy mi nejspíš neprozradíte ty své,“ napsal pak v písemné odpovědi redakci Seznam Zpráv prezident Pavel.

I mluvčí BIS Ladislav Šticha tvrdí, že jednání bylo pouze obecné: „Schůzka byla pouze seznamovací, kdy se především v obecné rovině mluvilo o budoucím nastavení spolupráce.“

Reklama

Doporučované