Hlavní obsah

Pro Zemana vybrali bariérový byt. Nehodlám s vámi mluvit, odmítl dotazy Mynář

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman se dnes pohybuje pouze na vozíku nebo s oporou bodyguardů. Ve středu mu takto pomáhali do schodů k nové kanceláři.

Reklama

Kancelář bez parkovacího místa, s prudkými schody hned za dveřmi a vybavením z ložnice. Dva ze tří představitelů spolku, který kancelář pro Zemana pronajal, s tím prý nemají nic společného. Tím třetím je Vratislav Mynář.

Článek

Miloš Zeman ve středu poprvé úřadoval ve své nové kanceláři v Jaselské ulici. Místo schůzek či rozhovorů však upoutala pozornost scéna, jak Zemanovi bodyguardi podepírají nechodícího prezidenta do schodů do prvního patra. Předtím prezidenta vyložili z auta na rohu ulice a přivezli po chodníku na vozíčku k domovním dveřím.

Byt, který si spolek Přátelé Miloše Zemana pronajal jako kancelář pro bývalého prezidenta, není bezbariérový. Dokonce se to uvádí i v inzerátu dosud přístupném na internetu. A z inzerátu je patrné i to, že spolek byt významně neupravoval pro potřeby kanceláře. Jak upozornil anonymní twitterový účet, pracovní stůl stojí na místě vymontované postele. Její čelo, noční stolky i lampičky zůstaly na místě.

„Já s tím nemám naprosto nic společného, skutečně nevím, kdo ten byt vybral a pronajmul. Když jsem na ty fotky (na kterých ochranka vynáší Zemana po příkrých schodech) koukal, tak mě trošku zarazilo, že tam byly ty ližiny. Myslel jsem si, že ho na tom vozejku dokáží vyvézt, ale asi je to tak prudké, že zvolili tuto cestu. A ještě to nechali novináře nafotit…,“ říká člen představenstva spolku Přátelé Miloše Zemana Miroslav Sklenář, bývalý šéf hradního protokolu.

Z prezidentské kanceláře Sklenář odešel už v roce 2015. Nyní je na odchodu i ze spolku Přátelé Miloše Zemana, jak popsal pro Seznam Zprávy.

„Formálně tam ještě jsem, protože musí proběhnout valná hromada členů, ale jinak končím. Bylo mi trošku trapné to řešit hned poté, co prezident skončil, ale byla jasná dohoda, že s koncem prezidentského mandátu končím ve spolku,“ říká Sklenář.

Kdo pronajal pro Zemana kancelář umístěnou v bytě bez bezbariérového přístupu a kdo kancelář zařizoval, Sklenář neví. Jak říká, se Zemanem se posledních několik let fyzicky neviděl. Z jeho slov je ale zřejmé, že ho nedůstojné zacházení s bývalým prezidentem mrzí.

Předsedou představenstva spolku je Mynář. Na dotaz, proč pro bývalého prezidenta pronajal nevyhovující a nedůstojné prostory, ale Mynář ve čtvrtek ráno odmítl odpovědět.

„Já s vámi nehodlám mluvit, protože se chováte jako čuňata, promiňte mi to. Nashle,“ řekl Mynář.

Třetím členem představenstva spolku Přátelé Miloše Zemana je vedle Sklenáře a Mynáře ještě zakladatel spolku a dlouholetý šéf Jazzové sekce Karel Srp.

Srp čekal ve středu na Zemana několik desítek minut na ulici před domem. Cestou od auta ke dveřím domu ho pozdravil a předal mu tašku s dárkem. Jak řekl redaktorovi Seznam Zpráv, s prezidentem předchozí tři roky vůbec nemluvil, nyní ho přišel pozdravit a podpořit jako přítele. Kdo pronajmul pro exprezidenta „kancelář“ v bytě bez bezbariérového přístupu, Srp ve čtvrtek ráno komentovat nechtěl.

„Já jsem tuto věc nezařizoval, takže vám k tomu nic neřeknu. Ale mohl bych vám doporučit, abyste nám dali pokoj a Zemanovi taky. Buďte tak laskav, trochu mravnosti do toho dejte,“ řekl o pronájmu nevyhovujícího prostoru Srp.

Byt naproti americké ambasádě si spolek Přátelé Miloše Zemana pronajal od společnost XPlace Alpha, která pro katolickou církev spravuje byznys s nájemním bydlením. Podle vyjádření Martina Nejedlého za něj spolek platí obvyklý nájem.

Reklama

Doporučované