Hlavní obsah

Proruský web a jeho skrytí šéfové jsou nově na sankčním seznamu EU

Foto: Seznam Zprávy

Web Voice of Europe donedávna šířil proruské názory z Prahy.

Evropská unie dnes na návrh Česka rozhodla o zařazení tří proruských subjektů na unijní sankční seznam.

Článek

Mediální platforma Voice of Europe a dva podnikatelé ukrajinského původu Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk, kteří měli sídlo a kanceláře v Praze v Krakovské ulici, byli nově zařazeni na sankční seznam Evropské unie. Zatím byli od konce letošního března jen na českém seznamu.

„Je to obrovský úspěch české diplomacie. Ukazuje to, že Česko umí dělat sankce, že na té agendě dobře pracujeme a samozřejmě to děláme pro bezpečnost země,“ komentoval to pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Jan Lipavský.

Veškerá omezení, která vůči Voice of Europe a jeho skrytým šéfům uplatňovalo Česko, jsou teď platná pro všech 27 členských států EU. Tak jako obvykle je sankcionovaným osobám zmrazen majetek a zakázán vstup na území EU.

Marčevskij dříve skrytě řídil uvedenou platformu z Prahy, po uvalení sankcí Fialovou vládou se přesunul na Slovensko, kde získal dočasnou ochranu. Samotný web začal využívat technické zázemí v Kazachstánu, jak nedávno popsaly Seznam Zprávy.

Není to poprvé, co osoba zařazená na český sankční seznam byla posléze zařazena i na ten evropský. Stalo se tak i u ruského podnikatele Borise Obnosova.

Zařazením na evropský seznam dochází automaticky k vyřazení z národní soupisky.

Související témata:

Doporučované