Hlavní obsah

Průzkum: Eurovolby by vyhrálo ANO, v koalici by uspěli i komunisti či Přísaha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do Evropského parlamentu budou Češi volit 7. a 8. června. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle výzkumu agentury STEM/MARK by volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO, druhá by skončila koalice Spolu. Do Evropského parlamentu by se probojovalo ještě dalších pět uskupení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volby do Evropského parlamentu by v současné době vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů, druhá by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 20 procenty. Do Evropského parlamentu by se probojovala ještě koalice Starostové a osobnosti pro Evropu (STAN a SLK), koalice SPD a Trikolory a Piráti se ziskem okolo deseti procent, pětiprocentní hranici by překročila ještě koalice Stačilo! a koalice Přísahy a Motoristů sobě. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM|/MARK, která však upozornila, že skutečné výsledky budou kvůli nižší účasti zhruba o čtvrtinu nižší.

Přestože by ANO eurovolby vyhrálo, jeho lídryni Kláru Dostálovou zná jen zhruba polovina dotázaných. Stejnému počtu respondentů je známá také Kateřina Konečná z koalice Stačilo!. Mezi nejznámější lídry kandidujících stran a uskupení patří Danuše Nerudová za STAN a Lubomír Zaorálek ze SOCDEM, které zná 82 procent dotázaných, 65 procent ví také o Alexandru Vondrovi za Spolu, který je tak třetím nejznámějším lídrem.

Za nejdůležitější témata, která by se měla řešit na evropské úrovni, Češi považují bezpečnost Evropy. Neméně zásadní je pro ně také energetická a surovinová bezpečnost Evropy a migrační politika a boj s nelegální migrací. Podle zhruba 70 procent dotázaných je důležitý také boj s dezinformacemi a řešení konfliktu na Ukrajině, 60 procent uvedlo i konkurenceschopnost Evropy. Často diskutovaný Green Deal za podstatný označila pouze polovina respondentů. Z dotázaných, který jej za důležitý považují, s ním 64 procent souhlasí a 36 procent nikoliv.

Podle ministra vnitra se do eurovoleb přihlásilo 30 volebních formací, z toho 11 koalic. O tom, kdo se do Evropského parlamentu probojuje, rozhodnou voliči 7. a 8. června. Průzkum agentury STEM/MARK probíhal od 28. března do 8. dubna a zúčastnilo se jej tisíc lidí starších osmnácti let.

Eurovolby 2024

  • Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu.
  • Podívejte se na výsledky a volební účast od roku 2004 do 2019.

Reklama

Doporučované