Hlavní obsah

Rakušan vymetl dozorčí radu České pošty. Šílená forma, zlobí se odvolaný

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan odvolal osm členů dozorčí rady České pošty. Jeho resort to oznámil v tiskové zprávě.

Článek

Obměna dozorčí rady České pošty je podle Ministerstva vnitra důležitým krokem, který umožní zlepšit fungování státního podniku.

„Česká pošta nemůže fungovat tak, jak má, bez funkční dozorčí rady. Proto potřebujeme, aby v ní místo politických trafikantů byli schopní odborníci,“ řekl Vít Rakušan. Dočasné snížení členů dozorčí rady podle vnitra neovlivní chod pošty.

Ministr z rady odvolal jejího předsedu a bývalého generálního ředitele pošty Petra Zatloukala, místopředsedy Lubomíra Krejsu a Jiřího Nováčka, šéfa NAKIT Vladimíra Dzurillu, starostu Náchoda Jana Birkeho a jeho stranického kolegu z ČSSD Bedřicha Grulicha, Karla Klímu a ekonomického exnáměstka pošty Oldřicha Černocha.

O tom, že se nový ministr chystá dozorčí radu prakticky rozpustit, informovaly Seznam Zprávy již dříve. Rakušan kritizoval především politické nominanty. Terčem kritiky byl i již zmíněný Lubomír Krejsa, který roky nechtěl prozradit, že je spolupracovníkem komunistů.

Seznam Zprávy už před třemi lety podrobně popsaly, jak Lubomír Krejsa dostává jako člen dozorčí rady 60 tisíc korun měsíčně. Ale zároveň že ho pošta ještě zaměstnává na pozici „specialisty požadavků“, za niž bere dalších 55 tisíc – díky smlouvě na poloviční úvazek.

Birke: Nejsem žádný trafikant

Bývalý poslanec ČSSD a starosta Náchoda Seznam Zprávám řekl, že rozumí tomu, že v dozorčí radě končí. Podle Birkeho je to běžný proces, protože ČSSD prohrála volby a pětikoalice si podle něj na posty dosadí své nominanty. Birke ale kritizuje, že se o svém odovlání dozvěděl z médií a uráží ho, že ho Rakušan nazval politickým trafikantem.

„Mně vadí ta forma. Já jsme se to musel dozvědět od novinářů. To je šílené, my se s panem ministrem známe, seděli jsme 4 roky ve výboru, myslím, že jsme k sobe měli respekt a úctu. Měl mi poslat alespoň sms zprávu. A v tiskové zprávě je údajně napsáno, že jsem politický trafikant, to si pan ministr mohl odpustit,“ řekl v reakci pro Seznam Zprávy Birke.

Dozorčí radu České pošty tvoří zástupci zakladatele, tedy Ministerstva vnitra, a volení zástupci zaměstnanců v poměru deset ku pěti.

Patnáctičlenná dozorčí rada dohlíží na chod státního podniku a po Rakušanově zásahu má šest členů. Usnášeníschopnou dozorčí radu, tedy alespoň s nadpolovičním počtem členů, chce mít Ministerstvo vnitra do konce tohoto měsíce.

Noví členové budou tento týden vybráni transparentně ve shodě s koaličními partnery, poté dojde k předložení návrhů poradnímu orgánu vlády Výboru pro personální nominace, napsalo ministerstvo.

Pošta před týdnem oznámila , že od května zruší 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podle vedení pošty jde o další krok k optimalizaci nákladů. Podnik nyní zaměstnává kolem 27 tisíc pracovníků. Rušení pozic se dotkne zejména útvarů marketingu, administrativně právních záležitostí, IT, financí nebo obchodu.

Reklama

Doporučované