Hlavní obsah

Rakušan: Významné množství Ukrajinců bude chtít v Česku zůstat

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan na výboru pro bezpečnost řekl, že v Česku je registrováno už více než 240 tisíc lidí z Ukrajiny. Česko je podle ministra jednou z nejvíce zasažených zemí Evropské unie.

Článek

„Krize je tady měsíc a v současné době je v České republice zaregistrováno přes 240 tisíc lidí. V celé Evropské unii máme registrováno něco okolo 850 tisíc lidí,“ upozornil Rakušan, jak velký podíl uprchlíků míří do Česka. Další statisíce se jich v EU zatím nezaregistrovaly.

Podle ministra Česko první fázi příchodu Ukrajinců zvládlo nejlépe ze všech zemí Evropské unie. „Uvědomujeme si, že první krizová fáze se přenáší do fáze jiné. My budeme představovat příští týden vládě dokument dalšího průběhu migrační krize,“ řekl na výboru pro bezpečnost.

Dodal, že se očekává, že významné množství uprchlíků bude chtít v Česku zůstat. Podle zkušeností z jiných migračních krizí je podle Rakušana obvyklé, že až třetina uprchlíků chce zůstat.

„Počet příchozích klesá. Není ale důvod k optimismu. Stačí, aby začalo bombardování a samozřejmě se ty proudy zase významným způsobem posílí,“ upozornil Rakušan.

„Samozřejmě - a opět si naléváme čistého vína - je i potřeba věnovat zvýšenou pozornost těm uprchlíkům, kteří jsou, řekněme, nepřizpůsobiví a třeba mají problémy s tím, jak přistupují k poskytovanému ubytování a podobně,“ dodal ministr.

Kontrola lidí bez dokladů

Poslanec opozičního hnutí ANO Huber Lang se ptal ministra vnitra, jak stát lustruje Ukrajince, pokud třeba nemají doklady. Dotaz mu zodpověděl ředitel služby cizinecké policie Milan Majer.

„Policie a cizinecká policie velmi pečlivě analyzuje a prověřuje každou osobu, která se dostavuje na KACPU. V případě, že osoby mají doklady, tak probíhají důsledné lustrace ve všech evidencích. Zkoumáme všechny doklady, které nám Ukrajinci předkládají. Pokud Ukrajinec nemá doklad totožnosti, tak provádíme úkony, které směřují k tomu, abychom Ukrajince pečlivě zaevidovali, sejmeme otisky, pořídíme fotografii, zjišťujeme, zda toho člověka nemá členský státu EU zaregistrován, a poté ho odesíláme na zastupitelský úřad Ukrajiny, se kterým máme velmi dobré komunikační vazby a tam mu vystaví náhradní cestovní doklad,“ odpověděl Milan Majer.

Výbor pro bezpečnost začal ve Sněmovně v 9 hodin. Kromě členů výboru se jednání účastní ministr vnitra Vít Rakušan, budoucí policejní prezident Martin Vondrášek nebo generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

V 11 hodin vystoupí ohledně aktuální bezpečnostní situace v Česku v souvislosti s událostmi na Ukrajině ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun nebo šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl.

Hosté z Hradu nepřišli

Ve 13 hodin by měl bezpečnostní výbor řešit nakládání s utajovanými informacemi v Kanceláři prezidenta republiky.

Předseda výboru Pavel Žáček (ODS) ještě před jednáním výboru oznámil, že se všichni tři pozvaní hosté z Kanceláře prezidenta republiky omluvili a nepřijdou. Očekává se tedy, že tento bod bude kvůli nepřítomnosti hostů z Hradu kratší.

Reklama

Doporučované