Hlavní obsah

Razie na zemědělství: Před tím, než dorazila policie, byla ‚čistka‘

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Úplatky u zakázek vypsaných v éře, kdy resort zemědělství řídil Miroslav Toman. To je důvod, proč jde policie po některých úřednících resortu a proč ji zajímá i samotný exministr (na snímku).

Reklama

Seznam Zprávy popisují „personální“ zákulisí policejní akce, kterou před týdnem uskutečnili detektivové NCOZ na Ministerstvu zemědělství nebo ve vile bývalého ministra Miroslava Tomana.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní zásah v budově Ministerstva zemědělství, při němž detektivové Národní centrály boje s organizovaným zločinem předminulý pátek prohledali a zapečetili některé kanceláře, zadrželi a vyslýchali nejméně dva úředníky, a dokonce navštívili vilu bývalého ministra Miroslava Tomana, měl pozoruhodnou personální předehru.

Seznam Zprávy zjistily, že těsně nebo krátce před tím, než přišla policie prověřovat podezření z korupce při zadávání zakázek, se na ministerstvu odehrály personální změny týkající se právě úředníků, které má policie v hledáčku.

I když se policie v této fázi případu zajímá o více lidí, informace ověřené z několika zdrojů blízkých vyšetřování jsou takové, že v případu figurují dva zaměstnanci ministerstva Oleg Blaško a Jan Sixta.

Oleg Blaško přitom skončil na ministerstvu pouhý den před policejním zásahem. Vedl odbor zemědělských registrů a v zastoupení řídil odbor informačních a komunikačních technologii.

Právě této sféry resortu se podle informací Seznam Zpráv vyšetřování dotýká. Podle dokumentů vydaných k domovním prohlídkám jde o případ IT zakázky zadané v Tomanově éře, která byla podle indicií policie zmanipulována. Ve zmíněných dokumentech se uvádí podezření z korupce ve výši 5 až 6 milionů korun.

Vedení Ministerstva zemědělství nechce s odkazem na probíhající vyšetřování mluvit, mluvčí resortu Vojtěch Bílý však Blaškův odchod z úřadu potvrdil. Podle mluvčího souvisel s novou systemizací úřednických míst.

K 1. dubnu totiž ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) zrušil „Blaškův“ odbor zemědělských registrů a zároveň byl ministrem zrušen i příkaz, na jehož podkladě Blaško v zastoupení řídil odbor informačních a komunikačních technologií.

Vzhledem k tomu, že zatím nikdo nebyl obviněn, jsou informace k vyšetřování poměrně kusé. Ze zjištění, které bylo ověřeno u více zdrojů obeznámených s věcí, je však Oleg Blaško podezřelý, že s IT firmami nestandardním způsobem dojednával podmínky jednotlivých IT zakázek.

Některé zdroje pak hovoří o tom, že už vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který resort zemědělství po nástupu nové vlády krátce řídil za nemocného Zdeňka Nekulu, s Olegem Blaškem nepočítal a chtěl se jej zbavit.

Lze se tedy domnívat, že Blaškův nedobrovolný odchod dokončil „řádný“ ministr Nekula. Změna systemizace je „osvědčený“ způsob vyhazovu.

Seznam Zprávy Olega Blaška kontaktovaly, ale v telefonickém hovoru ihned odmítl se k věci vyjadřovat.

Foto: ČTK

Dlouholetý státní úředník Jan Sixta. O funkci na Ministerstvu zemědělství stále nepřišel, ale nyní čerpá dovolenou.

Dvakrát u Tomana, dvakrát vypuzen Jurečkou

To samé se fakticky týkalo i druhého ze zadržených, státního tajemníka Jana Sixty.

S nástupem Zdeňka Nekuly přišel o vliv na řízení sekce informačních technologií. Při zahájení policejní akce hovořily zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom, že právě Jan Sixta má být klíčovým člověkem kauzy.

Otázkou je, zda Marian Jurečka či Zdeněk Nekula věděli (třeba od BIS, která se o  IT zakázky zajímala), že kolem úředníků Sixty a Blaška už krouží policie, anebo šlo „jen“ o to, že oba noví ministři těmto úředníkům nedůvěřovali. Ani Jurečka, ani Nekula se však k věci nechtějí blíže vyjadřovat.

Z nedávné minulosti je však známo, že Jana Sixtu už jednou Marian Jurečka jako ministr zemědělství z resortu vypudil, a to v únoru 2014 jako člen vlády Bohuslava Sobotky.

I tehdy zůstal Jan Sixta na ministerstvu po éře Miroslava Tomana, který byl v letech 2013–2014 ministrem v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. I v tehdejší éře Jan Sixta (v roli ministrova náměstka) řídil v resortu oblast informačních technologií se stamilionovými zakázkami.

Post agrárního diplomata v USA nezískal

Jan Sixta je přitom dlouhodobě vysoce postaveným státním úředníkem. Když v roce 2014 odešel ze zemědělství, byl několik měsíců u tehdejšího ministra vnitra Chovance a odtud zamířil do aparátu ministra financí – tehdy Andreje Babiše (ANO). V roce 2018 se na Ministerstvo zemědělství vrátil – když se ministrem stal opět Miroslav Toman.

Podle tohoto krátkého výčtu Sixtovy kariéry proto nemůže překvapit, že si celoživotní státní úředník Sixta v souvislosti s příchodem nové Fialovy vlády začal hledat uplatnění v jiných sférách.

Podle informací Seznam Zpráv v posledních měsících usiloval o post agrárního diplomata na české ambasádě ve Washingtonu. Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Lenka Do redakci potvrdila, že se zúčastnil příslušného výběrového řízení. Místo v diplomacii ale nakonec nezískal.

Oficiální zdůvodnění Sixtova neúspěchu zní tak, že současný ministr zemědělství Zdeněk Nekula se Sixtou na tomto postu nesouhlasil.

„Ano, potvrzuji, že pan státní tajemník Jan Sixta se ucházel o post zemědělského diplomata v USA a pan ministr Zdeněk Nekula k tomu dal negativní stanovisko,“ uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Palec dolů“ pak od Nekuly podle některých zdrojů padl jen několik dnů před policejním zásahem z minulého pátku.

Mluvčí MZV Lenka Do uvedla, že resort zemědělství svůj souhlas s vysláním Sixty odvolal a požádal o vypsání nového výběrového řízení „v kontextu vývoje posledních událostí“.

Seznam Zprávy chtěly k této věci i vyjádření od samotného Jana Sixty. Ale přes opakovanou snahu se jej nepodařilo kontaktovat, mobilní telefon zůstává hluchý.

Na postu státního tajemníka Ministerstva zemědělství stále zůstává, momentálně čerpá dovolenou.

V případu figuruje také exministr

Okruh jmen, o které se policie v souvislosti s případem zajímá, je širší než Blaško, Sixta či Toman. Podle už zmiňovaných dokumentů souvisejících s domovními prohlídkami, je v hledáčku policie kvůli tomuto vyšetřování celkově až osm lidí.

Detektivové je podle dokumentu podezřívají, že fungovali jako organizovaná skupina. Jak policie v protokolu uvádí, v kauze jde konkrétně o soutěže související s databázovým systémem Oracle a detektivové disponují i odposlechy těch, které podezírají.

Jak už bylo uvedeno, veřejné zakázky, o které se policie zajímá, jsou z éry Miroslava Tomana, jehož policisté vyslechli a uskutečnili u něj domovní prohlídku.

Deník Lidové noviny v úterý napsal, že v policejním dokumentu se také uvádí, že právě Toman průběh zakázky řešil. A to proto, že podle závěru policie nebyl spokojen s výší úplatku za zadání veřejné zakázky.

Také Miroslava Tomana se hned minulý pátek pokusily Seznam Zprávy kontaktovat přímo v jeho vile, kterou před tím navštívila policie. Exministr však vzkázal, že s novináři nechce hovořit.

Podle informací Serveru Seznam vyšetřovatelé po pátečním zásahu sesbírané důkazy dále hodnotí a nejspíše až za několik týdnů rozhodnou, jestli vůbec u některého z podezřelých zahájí trestní stíhání.

S přispěním Terezy Šídlové a Martiny Machové.

Reklama

Doporučované