Hlavní obsah

Rozpočet na školství jsem uhájil, říká Bek. Bude se škrtat jinde

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek.

Reklama

Plánované snižování rozpočtu Ministerstva školství se neuskuteční, uvedl ministr Mikuláš Bek. Podle vicepremiéra Víta Rakušana se bude škrtat v jiných agendách.

Článek

Rozpočet Ministerstva školství v roce 2024 zůstane minimálně ve stejné výši jako letos, jedná se naopak o meziročním navýšení, uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přitom navrhoval ve školství škrtnout původně 29 miliard, ještě koncem minulého týdne pak alespoň 11,5 miliardy.

„Považuji za jisté, že nedojde ke škrtům ve srovnání s letošním rokem,“ uvedl Bek. Dodal, že naopak i nadále jedná o navýšení rozpočtu.

„Stejný rozpočet jako loni není pro školství dost, protože došlo ke zvýšení počtu dětí, otevíráme více tříd a také došlo k závazku, že platy učitelů se zvýší na 130 procent průměrné mzdy,“ dodal Bek.

Kde se vzalo 11,5 miliardy, které chtěl původně Stanjura ušetřit, Bek nechtěl komentovat. Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ubezpečuje, že se kvůli tomu nebude zvyšovat deficit.

„V téhle chvíli se nějakým způsobem bavíme o tom, jak vysoká bude příjmová stránka rozpočtu. A vypadá to, že peníze pro školství by měly být i na úkor jiných agend,“ uvedl Rakušan. Kde jinde se bude kvůli školství škrtat, nechtěl uvést.

Reklama

Doporučované