Hlavní obsah

Omyl? Skartaci potvrzuje i úřední záznam z Hradu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář před poslance nemůže. Nemá bezpečnostní prověrku.

Reklama

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny ve čtvrtek v mimořádném bodu zasedání zjišťoval okolnosti kolem skartace zprávy o Vrběticích, kterou prezident Miloš Zeman obdržel loni v v dubnu.

Článek

Zasedání sněmovního výboru neskončilo pro Hrad optimisticky – poslanci neshledali pochybení na straně tajné služby ani Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu. A naopak doporučili provést kontrolu, jak se na Hradě zachází s dokumenty v utajovaném režimu.

S informací o tom, že Hrad skartoval dokument BIS o Vrběticích v utajovaném režimu „důvěrné“, přišel Radiožurnál a týdeník Respekt. Obě média citovala zdroj blízký z prezidentova okolí, který mluvil o tom, že ke skartaci došlo nedopatřením.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že na Hradě dokonce existuje písemný záznam o tom, že ke skartaci tajného dokumentu došlo omylem. A že ho získali policisté z NCOZ. Informaci potvrdily tři důvěryhodné zdroje seznámené s okolnostmi vyšetřování.

„Ano, je to úřední záznam o skartaci omylem,“ řekl jeden ze zdrojů, který dokument viděl na vlastní oči.

Skartační řízení má ale jasná pravidla a dohlíží na něj skartační komise. Jak by se takový omyl mohl stát, je proto otázkou.

Hrad to, proč byl dokument skartován a zda šlo opravdu o omyl, nevysvětlil. Mluvčí Jiří Ovčáček na tyto otázky reportérce Seznam Zpráv řekl pouze: „V každém případě jste laskavá, že jste přišla na Pražský hrad. Dneska je poněkud větrno, že?“

V prohlášení, které Kancelář prezidenta republiky vydala v pondělí, se píše, že nebyl skartován žádný materiál určený k archivaci a všechny skartované spisy prošly skartačním řízením.

„Skartace prováděly oprávněné osoby v zabezpečené oblasti na certifikovaných zařízeních, o každé skartaci je uchován protokol. S obsahem písemnosti se neseznámily nepovolané osoby a nebyla ohrožena ochrana utajovaných informací,“ píše se v prohlášení hradní kanceláře.

Vyjádření pověřeného ředitele BIS Michala Koudelky po jednání bezpečnostního výboru.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se o tajnou zprávu zajímají proto, aby si ověřili, zda na dokumentu nejsou otisky prstů nebo stopy DNA někoho nepovolaného. Tedy osob, které nemají bezpečnostní prověrku, a tajné spisy by jim tudíž neměly přijít do rukou.

Nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana takovou prověrkou nedisponují – jde především o hradního kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Poslanci si na bezpečnostním výboru ve čtvrtek vyslechli pověřeného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku i ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiřího Mazánka. Vyjádření obou ředitelů najdete ve videích v článku.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda ho překvapilo, že Hrad tajnou zprávu o Vrběticích skartoval po osmi měsících, Michal Koudelka odpověděl stručně: „Ano.“

Předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) na dotaz, zda se poslanci dozvěděli, jestli skartace byla provedena podle zákona, odpověděl: „My nejsme soudci, abychom vynesli soud. To, zda skartace proběhla řádným způsobem, nebo ne, nechť stanoví kontrola. Informace, které jsme se dneska dozvěděli, nás vedou k velké obezřetnosti i vzhledem k tomu, že nejbližší spolupracovníci pana prezidenta nemají bezpečnostní prověrku.“

Hradní kancelář k dané kauze postupně vydala čtyři různá prohlášení. Nejprve šlo o „konstatování Kanceláře prezidenta republiky“ z 28. ledna, kdy informovali o návštěvě příslušníků NCOZ a následných dotazech redakce Českého rozhlasu na tuto událost.

„Příslušné instituce by měly věnovat pozornost nezákonným únikům neveřejných a utajovaných informací od orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb,“ stálo v konstatování.

„My už jsme si na to udělali velmi přísnou vnitřní kontrolu a mohu říct, že výstupy z vnitřní kontroly vedou k tomu, že naši kolegové se žádného úniku informací nedopustili. Vycházíme mimo jiné z toho, že různé subjekty v České republice se zajímají o to, co se děje v určitých segmentech státní správy a publikují o tom věci, které nezná ani Policie ČR,“ řekl k tomu dnes Seznam Zprávám ředitel NCOZ Mazánek.

Vyjádření ředitele NCOZ Jiřího Mazánka po dnešním jednání bezpečnostního výboru.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Zatím posledním prohlášením KPR bylo čtvrteční „Mimořádné sdělení KPR“, ve kterém kancelář uvedla, že BIS v dubnu poslala prezidentovi utajený dokument k Vrběticím v „hrubém nepořádku“. BIS to popírá.

K prohlášení, kde KPR píše o tom, jakých chyb se měla dopustit BIS při doručování tajné zprávy o Vrběticích, řekl místopředseda poslaneckého výboru pro bezpečnost Šimon Heller (KDU-ČSL), že to ještě budou chtít po zástupcích hradní kanceláře vysvětlit.

„V té zprávě (z Hradu) je minimálně řada nepřesností, které potřebujeme osvětlit. Protože dnešní jednání výboru k tomuto tématu bylo v režimu důvěrné, tak teď nejsem schopen vám dát informaci, které ty informace jsou nepravdivé a které jsou zavádějící,“ řekl Heller.

Dodal také, že si na příští zasedání výboru pozvou zástupce KPR. O koho půjde, však neupřesnil, neboť dotyčná osoba musí mít bezpečnostní prověrku. A tu kancléř Mynář nemá. „Ten bod jsme dnes vedli v kategorii důvěrné a potřebujeme partnera, který má stejné bezpečnostní oprávnění. To bohužel pan Mynář není,“ řekl Seznam Zprávám Heller.

Poslanec Robert Králíček (ANO) uvedl, že z toho, co se na výboru od BIS a NCOZ poslanci dozvěděli, vyplynulo, že skutečně při manipulaci s tajnou zprávou došlo ke dvěma incidentům.

Proto výbor doporučil hloubkovou kontrolu a to jak ze strany Národního bezpečnostního úřadu, tak i ze strany archivní a spisové služby Ministerstva vnitra. Zda se v těchto případech jedná o možný přestupek nebo dokonce trestný čin, prý zatím neví.

„Ty informace, které my máme, tak dosud takto nelze vyhodnotit. My je zatím vnímáme jako incidenty nebo přestupky, které se týkají zákona o archivnictví a vše bude potom záležet na prošetření archivní a spisovou službou Ministerstva vnitra a NBÚ. Pokud shledají porušení zákona, tak to teprve půjde k nějakému soudu, a to může trvat v řádu několika měsíců i let,“ dodal Králíček.

Podle zjištění Deníku N Ministerstvo vnitra danou kontrolu zahájí příští týden a bude trvat 10 dnů. „Oficiální zahájení na místě je plánováno na 10. 2. 2022,“ potvrdila deníku mluvčí ministerstva Hana Malá. Kontrolované období bude od dubna 2021, kdy prezidentská kancelář zmiňované dokumenty obdržela.

Reklama

Doporučované