Hlavní obsah

Snad nejlepší projev, který tu zazněl, reaguje na Pavla vyznamenaný Halík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel vyznamenal katolického kněze a filozofa Tomáše Halíka.

Reklama

Česko má být dobrou a aktivní součástí Západu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl katolický kněz Tomáš Halík, kterého vyznamenal prezident Petr Pavel.

Článek

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, si v sobotu večer z Hradu odnesl i katolický kněz a filozof Tomáš Halík. Za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že má z ocenění od prezidenta Petra Pavla radost. Dodal, že od exprezidentů Václava Klause ani Miloše Zemana by ho nepřevzal. Zmínil také, co je podle něj pro Česko do budoucna důležité.

„Abychom si uvědomili, že jsme spojeni se Západem a jsme jeho součástí a máme být jeho aktivní a dobrou součástí. Myslím si, že je pro nás strašeně důležité, aby se u nás neopakovalo to, co je na Slovensku, že vítězí populisté a že se ta země obrací na východ,“ řekl Tomáš Halík.

Co pro vás znamená vyznamenání Řádem Tomáše Garrigua Masaryka?

Moji nejbližší spolupracovníci v disentu dostali vyznamenání už před 30 lety od pana prezidenta Václava Havla. Já jsem tenkrát byl v komisi, která schvalovala vyznamenání, takže jsem jej nemohl dostat.

Od těch dalších dvou prezidentů bych vyznamenání nedostal ani asi nepřevzal a teď jsem jich už nasbíral po světě dost. Státní vyznamenání od polského prezidenta – Rytířský kříž – nebo státní vyznamenání od německého prezidenta. Myslel jsem si, že v Čechách člověk dostává vyznamenání až po smrti, takže jsem příjemně překvapen, že moji smrt trošku anticipovali a že to dostávám ještě během života.

Myslel jsem si, že v Čechách člověk dostává vyznamenání až po smrti.
Tomáš Halík, katolický kněz a filozof

Zmínil jste, že od předchozích dvou prezidentů byste vyznamenání nedostal. Změnila se podle vás politická atmosféra v zemi po nástupu Petra Pavla?

Nesmírně. Byl jsem nadšený z toho krásného projevu, to byl skutečně státnický projev, a myslím si, že to byl snad nejlepší projev, který tady od prezidentů zazněl (přečíst si ho můžete zde). Byl věcný, velice vyvážený. Jsem na prezidenta Pavla opravdu hrdý.

Pavel vyznamenal 62 osobností

Prezident Petr Pavel ocenil 62 osobností veřejného života, například bývalého premiéra Petra Pitharta, exministra zahraničí Karla Schwarzenberga či zpěvačku Martu Kubišovou. Podrobný přehled v článku Seznam Zpráv.

Jak hodnotíte dnešní projev exprezidenta Václava Klause. Kritizoval Evropskou unii a uvedl, že se otevřela stavidla pro masovou migraci?

Ten už jiný nebude a na to hrdý nejsem.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Tomáš Halík přebírá vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla.

Co bude podle vás do budoucna největší výzvou pro Česko? Měli bychom si třeba něco vzít z nedávných slovenských voleb?

Myslím si, že je pro nás strašeně důležité, aby se u nás neopakovalo to, co je na Slovensku, že vítězí populisté a že se ta země obrací na východ. Myslím, že je důležité udržet to, co říkal pan prezident Pavel. Pro nás je naší zárukou bezpečnosti, prosperity a demokracie to, že je Česko pevně zakotvené v Severoatlantickém společenství a v Evropské unii. Tohle je velmi důležité, abychom si uvědomili, že jsme spojeni se Západem a jsme jeho součástí. A máme být jeho aktivní a dobrou součástí.

Tomáš Halík

- Narodil se 1. června 1948.

- Sociolog, filozof, kněz a profesor Univerzity Karlovy Tomáš Halík patří k nejviditelnějším osobnostem české katolické církve.

- Někdejší poradce Václava Havla a dlouholetý duchovní správce akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora.

- Ve světě patří Halík k uznávaným křesťanským intelektuálům, už v roce 1990 ho papež Jan Pavel II. jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími a Benedikt XVI. mu udělil titul čestného preláta.

- V roce 2014 získal za snahu o mezináboženský dialog prestižní Templetonovu cenu, od dva roky později mu univerzita v Oxfordu udělila jako teprve čtvrtému Čechovi čestný doktorát a v roce 2017 získal cenu za podporu dialogu mezi kulturami od Papežské rady pro kulturu.

- V roce 2019 mu německý prezident Frank-Walter Steinmeier udělil státní vyznamenání Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo.

Reklama

Doporučované