Hlavní obsah

SPD bude s ekonomickými tématy radit bývalý europoslanec za Svobodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Tkáčik, Profimedia.cz

Petr Mach na snímku z roku 2017.

Reklama

Bývalý předseda Svobodných Petr Mach zatím bude působit jako nezávislý expert, do budoucna ale nevyloučil vstup do SPD.

Článek

Opoziční hnutí SPD v úterý představilo experty, kteří mají do budoucna formulovat jeho postoje k zásadním tématům.

S ekonomickými otázkami mu bude radit někdejší předseda Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach.

Zatím bude pro hnutí pracovat jako nezávislý expert, do budoucna však nevyloučil členství.

„Teď je mojí rolí nezávislý konzultant. Teď se chci soustředit na to, abych za SPD mohl vystupovat v oblastech, kterým rozumím,“ řekl Seznam Zprávám.

S politikou Petr Mach začínal v roce 1995 jako člen Mladých Konzervativců. Poté vstoupil do ODS, byl poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. Po odchodu od občanských demokratů založil Stranu svobodných občanů, které předsedal od založení v roce 2009 až do svého odchodu v roce 2017.

Před několika lety byl i poradcem Trikolory, která přednedávnem ohlásila spolupráci právě s SPD.

Dlouholetý odpůrce eura

Hnutí Tomia Okamury dlouhodobě usiluje o vystoupení z Evropské unie, jeho novopečený poradce Mach vždy vystupoval jako euroskeptik. Po svém zvolení do Evropského parlamentu se v roce 2014 při evropské hymně, jež hrála na prvním zasedání, otočil spolu s několika dalšími odpůrci Unie zády, za což od řady kolegů sklidil kritiku.

Na tiskové konferenci SPD připomněl i svoji knihu s návodem na vystoupení z Evropské unie. „Jsem dlouholetý odpůrce eura, odpůrce všelijakých regulací a vysokých daní. Jsem zastáncem vyrovnaného státního rozpočtu. Je pro mě frustrující pozorovat, jak vládním stranám zoufale chybějí odborníci na veřejné finance, to nás vede do dluhové propasti,“ prohlásil.

Pro Seznam Zprávy přiznal, že s SPD souzní i v otázce protiimigrační rétoriky. „Vůči migrační politice EU jsem měl vždy tvrdý postoj,“ řekl.

Na dotaz, zda sdílí i protiukrajinské názory hnutí, už neodpověděl. „Já jsem přijal roli poradce pro ekonomické záležitosti, tak bych omezil své vyjadřování na tuto oblast. Nechci se teď pouštět do politických hodnocení.“

Reklama

Doporučované