Hlavní obsah

Sponzor Petra Pavla chce podpořit SOCDEM. Na úvod daruje půl milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miliardář Jan Barta chce podpořit SOCDEM. Zatím se k dohodě blíží finanční podpora pro její think-tank.

Reklama

Se sponzorem kampaně Petra Pavla se před několika měsíci sešli lidé z vedení Sociální demokracie. Nyní se ukazuje, že jednaní probíhají ve více směrech.

Článek

Investor do IT a miliardář Jan Barta jedná s think-tankem sociálních demokratů Masarykovou demokratickou akademií.

Seznam Zprávám pak miliardář potvrdil, že se zatím dohodli na daru v hodnotě půl milionu korun. „Považuji ji za klíčovou myšlenkovou líheň pro SOCDEM a mám důvěru v pana Špidlu a pana Eichlera,“ vysvětlil svou motivace socialisty podpořit.

Jednání potvrdil i někdejší předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla, který je šéfem akademie. O výši částky, která je v jednání, se však na rozdíl o Barty zatím blíže bavit nechtěl. „Dobročinnosti se meze nekladou,“ uvedl s tím, že každý donátor se v darovací smlouvě upisuje k tomu, že nebude ovlivňovat činnost think-tanku.

Masarykova demokratická akademie by tak mohla dostat dar ještě dříve než samotná SOCDEM (dříve ČSSD), která o sponzorské spolupráci s Janem Bartou přemýšlí už řadu měsíců.

„Prozatím jsme o sponzoringu nejednali. Do budoucna s přijímáním finančních darů počítáme. Vždy ale za dodržení kodexu dárce,“ uvedl Michal Šmarda, který jednání s Janem Bartou potvrdil už před červnovým sjezdem socialistů. V současnosti si pak daly obě strany jednací pauzu.

Jan Barta patřil mezi významné sponzory prezidentské kampaně Petra Pavla. Po jeho zvolení prohlásil, že je ochoten podpořit i sociální demokraty, protože podle něj je třeba, aby na politické scéně fungovala standardní levicová strana, která bude nárazníkem proti populismu a extremismu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy tehdy uvedl, že obrozenou SOCDEM vnímá jako konkurenci ANO, SPD a KSČM.

Socialisté se sice díky prodeji Lannova paláce v Hybernské ulici v centru Prahy dostali ze stomilionových dluhů, vypočítali si ale, že na návrat do sněmovních lavic budou potřebovat 80 až 100 milionů korun.

Díky špatným volebním výsledkům však nyní dosáhnou jen na zlomek někdejší podpory ze státní kasy. Tím, že v roce 2021 vypadli ze Sněmovny, totiž zmizel nárok na peníze za poslance, ze senátorů jim zbyl pouze jeden. Musí tak hledat jinde – buď přistoupit k dalšímu prodeji svého majetku, nebo právě hledat sponzory.

Reklama

Doporučované