Hlavní obsah

Spor o lečo: Havlíčka překvapila drahá zelenina. „Neříkáme, že to je vina Fialy.“

Foto: Getty Images

Cena zeleniny je v posledních dnech velkým tématem nejen mezi politiky.

Reklama

Sezónní zelenina je mimo sezónu drahá, ukazuje nejnovější infografika z dílny hnutí ANO. Je to nadsázka, říká Karel Havlíček, který ji zveřejnil na sociálních sítích.

Článek

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na sociálních sítích zveřejnil infografiku, podle které je za vlády Petra Fialy i to nejjednodušší jídlo, zeleninové lečo, dvaapůlkrát dražší než za jeho předchůdce Andreje Babiše.

Foto: Twitter / Karel Havlíček

„Neříkáme, že je to vina Petra Fialy,“ okomentoval svůj příspěvek Karel Havlíček.

Mnozí lidé se ale pozastavili nad samotným nápadem vařit zeleninové lečo na konci února, kdy je sezónní zelenina mnohonásobně dražší než v létě. Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) například upozornila na výrok ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) ohledně vaření leča v zimě.

Sezónní výkyvy ceny zeleniny lze nejlépe ukázat na červené paprice, stěžejní ingredienci zeleninového leča.

Následující grafika serveru kurzy.cz ukazuje, že začátkem každého roku, tedy na přelomu února a března, vyletí cena papriky na násobek ročního průměru.

Foto: Kurzy.cz

Cena červené papriky každou zimu vyletí strmě vzhůru.

Havlíček ve vyjádření pro Seznam Zprávy označil svůj „lečový výpočet“ za nadsázku.

„V grafice se s nadsázkou upozorňuje především na současné rekordní ceny zeleniny a vajec a jejich růst od roku 2021. Upozornili jsme na to, jak farizejské bylo používání sloganu Babišova drahota, který používala tehdejší opozice i na předvolebních plakátech,“ napsal v SMS Havlíček.

A připustil i to, že Petr Fiala (ODS) nemusí být viníkem drahého únorového leča.

„Na rozdíl od tehdejší opozice nikde neříkáme, že je to vina Petra Fialy, pouze konstatujeme současný stav,“ napsal Havlíček.

Čí je to lečo

Hlubší rozbor ukazuje, že výpočet hypotetické ceny leča v nestandardním ročním období naráží hned na několik faktických úskalí.

V první řadě je označení prvního leča jako „Babišovo“ a druhého jako „Fialovo“ v některých ohledech nepřesné, až zavádějící. Do svěřenského fondu Andreje Babiše patří například celý potravinářský kolos Agrofert, zatímco Petr Fiala je „pouze“ majitelem obecně prospěšné společnosti „Centrum pro studium demokracie a kultury“. Přesnější by tedy bylo napsat například „Babišovo lečo 2021“ a „Babišovo lečo 2023“.

Je samozřejmě pravda, že nárůst ceny potravin významně ovlivňuje inflace, kterou má zase do jisté míry možnost ovlivňovat politika vlády, kterou vede premiér. Česká republika patří podle tohoto ukazatele v současné době mezi nejhorší země v Evropské unii.

Ukazovat dopady inflace, například na ceně leča, ale není to samé jako najít a pojmenovat viníka. Jednou z příčin vysoké inflace například může být zrušení superhrubé mzdy, které sokově přineslo do oběhu větší množství peněz a zároveň významně snížilo státní rozpočet.

Zrušení superhrubé mzdy prosadili na konci roku 2020 právě Babiš a jeho ANO a Fiala se svojí ODS. Ve Sněmovně pro něj navíc hlasovali i poslanci SPD, jeden poslanec TOP 09 a další, nezařazení poslanci. S nadsázkou by tak na infografice mohlo být napsané i „Babišovo a Fialovo lečo 2021“ a „Babišovo a Fialovo lečo 2023“.

Další vadou na kráse je fakt, že v Česku v únoru papriky vůbec nerostou, a obchodníci je proto musí dovážet ze zahraničí. Nechme ale označení „eurolečo“ v tuto chvíli stranou a věnujme se faktu, že Česká republika patří v rámci EU do první čtvrtiny zemí s nejrychleji zdražujícími potravinami:

Kolik stojí lečo

Pojďme se tedy podívat, zda Havlíčkův výpočet ceny leča v roce 2021 a v roce 2023 alespoň odpovídá cenové realitě, respektive zda platí tvrzení o 150% zdražení leča za vlády Petra Fialy.

Státní zemědělský intervenční fond vede podrobnou statistiku ceny potravin po jednotlivých týdnech. Průměrná velkoobchodní cena červené papriky, bílé papriky, rajčat, cibule a vajec byla v sedmém týdnu roku 2021 následující: 51,70 Kč/kg, 65,40 Kč/g, 28,70 Kč/g, 12,00 Kč/kg a 1,81 Kč/ks. V sedmém týdnu roku 2023 jsou ceny citelně vyšší: 89,20 Kč/g, 107,60 Kč/g, 60,00 Kč/kg, 21,20 Kč/g a 5,99 Kč/ks.

Prostým srovnáním cen dojdeme k závěru, že velkoobchodní cena červené papriky vzrostla v porovnání 7. týdne roku 2021 a 2023 o 73 %, bílá paprika o 65 %, rajčata o 109 %, cibule o 77 % a vejce o 331 %. Větší část ceny přitom tvoří bílá a červená paprika, u kterých nárůst nebyl tak výrazný, jak uvádí exministrova grafika.

Velkoobchodní cena se nicméně od maloobchodní může zásadně lišit. Velké řetězce nyní nabízejí třeba červenou papriku i za 150 Kč/kg. Do ceny se navíc mohou promítnout i lokální výkyvy cen potravin nebo místní zvyklosti: Havlíčkův recept například počítá s deseti vejci na čtyři porce jídla, což lze označit za nadstandard či dokonce extrém. I díky tomu může mít infografika z dílny ANO nakonec i větší než jen ekonomický dosah.

„Jsem rád, že toto sdělení má obrovskou odezvu, že lidé pod příspěvkem debatují o cenách, sezónnosti zeleniny, roli řetězců nebo si dokonce vyměňují recepty,“ dodal pro Seznam Zprávy Havlíček.

Reklama

Doporučované