Hlavní obsah

Na naší demonstraci bude přes 70 tisíc lidí, řekl po schůzce na Hradě Středula

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta a odborový předák Josef Středula.

Reklama

Miloš Zeman se na Pražském hradě setkal s odborovým předákem a kandidátem na prezidenta Josefem Středulou. Řešili energetickou krizi nebo demonstraci, kterou odboráři svolali na začátek října.

Článek

Jednání na Hradě trvalo téměř dvě hodiny.

„Energetická krize, hrozba propuštění ve firmách, situace lidí a všeobecná nervozita. Dotkli jsme se také demonstrace, kterou připravují odbory. Pan prezident se mě ptal, kde ji plánujeme a kolik lidí předpokládáme. Myslím si, že počet může být vysoce nad 70 tisíci,“ přiblížil následně Josef Středula obsah schůzky.

Seznam Zprávy se ptaly také na téma jeho prezidentské kandidatury. Konkrétně na to, kdo mu pomáhá s kampaní. „Je to stále stejné, nic se nezměnilo. Hlavním postavou u mě je Miroslav Sklenář a agentura Red Elephant,“ reagoval Středula na nádvoří Pražského hradu.

Odmítl spekulace, že by mu s kampaní pomáhal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý.

„Nejsme v kontaktu a ani spolu nespolupracujeme. Je to bohužel smutná pomluva, ale s tím se nedá nic dělat. I to patří k životu,“ dodal.

Středula a boj o Hrad

Klíčoví muži prezidentské kampaně šéfa odborů ještě nedávno jako lobbisté prosazovali ruské a čínské zájmy v Česku. Josef Středula se přitom snaží působit prozápadně. Více v analýze reportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího.

Odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolávají na začátek října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější situaci. Vyzvali vládu premiéra Petra Fialy (ODS), aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku.

Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) postrádá odborářská demonstrace v době, kdy vláda opatření chystá, logiku.

ČMKOS je největší odborovou centrálou v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Shromáždění pořádá tradičně vždy v září od roku 2015. V minulých dvou letech se nekonalo kvůli epidemii.

Odboráři svou říjnovou akci nazvali „Pět minut po dvanácté“ a právě v tolik v sobotu 8. října začne. Ve středu na své akci, kterou označují za „manifestační mítink“, kritizovali vládu za nečinnost. Poukazují na prudké zdražování a reálný propad příjmů.

Reklama

Doporučované