Hlavní obsah

Tvrdík po schůzce s čínským premiérem: Požádal jsem o přímé spojení s Prahou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík se v Pekingu potkal s čínským premiérem. Informace z jednání se chystá sdílet s českými úřady.

Reklama

„Je to klíčová věc z pohledu ekonomických zájmů podnikatelů obou zemí a turistického ruchu,“ řekl Tvrdík ke snaze obnovit přímé letecké spojení mezi Českem a Čínou.

Článek

Čtvrteční jednání Jaroslava Tvrdíka, šéfa Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, s čínským premiérem se jeví jako překvapivé, akce se ale připravovala několik měsíců.

Šéf fotbalového klubu SK Slavia Praha popřel, že by jeho schůzka s premiérem Číny souvisela s nedávnou – a podobně nečekanou – návštěvou poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který na začátku listopadu jednal v Pekingu s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem. Z jejich vyjádření však vyplývá, že o svých schůzkách v Číně minimálně věděli.

„Předně je potřeba říct, že pan Pojar byl přijat na mimořádně vysoké úrovni. Pan Wang I je nejenom ministr zahraničních věcí, ale i člen státní rady. Profesionalita pana Pojara zde udělala dobrý dojem,“ uvedl Tvrdík v rozhovoru, kterého při cestě doprovázel například i exposlanec a bývalý místopředseda SOCDEM Jan Birke.

Premiérův poradce Pojar už pro Seznam Zprávy uvedl, že tuzemské úřady budou stát o informace z Tvrdíkova jednání s čínským premiérem.

„Relevantní české úřady a instituce mají z definice zájem se o podrobnostech takových jednání dozvědět a jejich zástupci si je tedy rádi vyslechnou,“ uvedl Pojar.

Potkal jste se v Pekingu s čínským premiérem Li Čchiangem. Jak ke schůzce došlo?

Předseda vlády Li Qiang je jedním z mých nejbližších přátel v Číně již od roku 2012. Setkávali jsme se již v jeho předchozích funkcích v provinciích Če-ťiang, Ťiang-su a Šanghaj. Česko také v minulosti navštívil. Je to moje první cesta do Číny po covidu a nemoci, tedy po více než třech letech.

O čem jste jednali?

Chtěl jsem panu premiérovi osobně poděkovat za vytvoření leteckého mostu mezi Šanghají a Prahou na začátku pandemie covidu v březnu 2020. Na základě žádosti místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka tehdy v extrémně krátké době vznikl letecký most, kterým bylo do Česka v 51 letech přepraveno tisíce tun zdravotnického materiálu.

Jsem přesvědčen, že v době, kdy v Evropě nebyly k dispozici žádné ochranné pomůcky ani pro zdravotnický personál, ani pro veřejnost, to byla z hlediska záchrany životů a zvládnutí pandemie klíčová věc.

Bez mandátu, ale s vědomím

I když šlo o soukromé jednání, těžko si představit, že byste neřešili politické dění. Byly tématem ochladlé česko-čínské vztahy?

Na osobním setkání jsme měli možnost probrat i některá témata česko-čínské spolupráce a aktuální dění ve světě. V minulosti jsme jako česko-čínská komora napomáhali navázání přímých leteckých spojení, proto jsem požádal pana premiéra o možnost jejich obnovení. Je to klíčová věc z pohledu ekonomických zájmů podnikatelů obou zemí a turistického ruchu.

Hovořili jsme také o spolupráci v oblasti obchodu a investic, o spolupráci regionů nebo o tradiční čínské medicíně, kterou jsem také používal ve své léčbě.

Konzultoval jste setkání s čínským premiérem s českými politiky a diplomaty?

Přestože se jedná o setkání osobního charakteru, z pozice prezidenta česko-čínské komory jsem o jejím konání dopředu informoval. Nabídl jsem možnost využití tohoto vztahu pro případné budoucí zájmy české diplomacie a před setkáním jsem také navštívil český zastupitelský úřad v Pekingu.

Měl jste pro vyjednávání nějaký mandát či úkol?

Cesta byla soukromá a nemám žádný mandát České republiky, a tudíž ani nemohu mít žádné úkoly.

Potkal jste se s někým dalším v Číně?

Setkali jsme se také s představiteli provincie Če-ťiang, ministerstvem obchodu, Čínskou obchodní komorou pro import a export léků a zdravotnických potřeb a vedením společnosti CITIC Group.

Kdo vás na cestě doprovázel?

Byl se mnou starosta Náchoda Jan Birke, se kterým jsme česko-čínskou komoru zakládali a který jezdí do Číny již 30 let, a další členové naší komory.

Souvisí vaše cesta s nedávnou návštěvou poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara?

Nijak. O přípravě této mojí cesty jsme vedli diskuzi již od jara letošního roku. Podle mých informací cesta pana Pojara vznikla v průběhu podzimních měsíců po diskuzích s velvyslancem Čínské lidové republiky v Česku.

Bavil jste se s čínským premiérem Li Čchiangem o Pojarově návštěvě?

Předně je potřeba říct, že pan Pojar byl přijat na mimořádně vysoké úrovni. Pan Wang I je nejenom ministr zahraničních věcí, ale i člen státní rady. Profesionalita pana Pojara zde udělala dobrý dojem.

Reklama

Doporučované