Hlavní obsah

Ukrajina žádá o pomoc pro své zraněné vojáky. Řeší se převoz do Česka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Český nadační fond Regi Base podle svého zakladatele Hynka Čecha obdržel žádost z Ukrajiny o pomoc pro zraněné vojáky.

Článek

Český nadační fond Regi Base, který se zaměřuje na pomoc válečným veteránům, dostal předběžnou žádost od Ukrajiny o pomoc zraněným vojákům.

Nyní se řeší, o kolik lidí půjde a jak je dostat do Česka. Organizace už má s pomocí ukrajinským vojákům zkušenosti z roku 2018. Tehdy šlo například o vojáky, kteří došlápli na pěchotní minu. Lze předpokládat, že by z Ukrajiny mohli do Česka dorazit ukrajinští vojáci s obdobnými zdravotními problémy.

Půjde o vojáky, kteří už mají za sebou prvotní ošetření nebo operace na Ukrajině. „Teprve poté nastupujeme my jako následná péče – reoperace, rehabilitace nebo třeba vytvoření protéz. Nemá smysl sem vozit prvozraněné,“ říká zakladatel fondu Hynek Čech v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Požádala vás Ukrajina o nějaký druh pomoci, jakou formou a pro kolik vojáků?

Už jsme v této věci obdrželi dopis přímo z ukrajinského ministerstva obrany. Ukrajinská strana navázala na naši spolupráci z roku 2017 a 2018. Tehdy jsme ještě s bývalým vedením ministerstva obrany přivezli do Česka vojenským speciálem první dva zraněné ukrajinské vojáky z Donbasu.

Nyní situace eskalovala a Ukrajinci žádají, abychom přijali další zraněné vojáky jak na rehabilitaci, tak na primární péči. V současnosti se bavíme o prvních pěti až deseti vojácích, abychom vyzkoušeli, jak to funguje.

Regi Base

Nadační fond Regi Base od roku 2011 pomáhá zraněným novodobým válečným veteránům, policistům a hasičům. Před pěti lety začal spolupracovat s ukrajinským ministerstvem obrany, loni uzavřel smlouvu s Gruzií. V současnosti připravuje pomoc i arménským vojákům z konfliktu s Ázerbájdžánem.

Zdroj: Regi Base

Vše tedy řešíte přímo s ukrajinským ministerstvem obrany?

Přesně tak. Ukrajinská strana si vybrala nás, protože jsme nadační fond, který už má zkušenosti, a spolupracujeme s rehabilitačními nebo medicínskými ústavy. Samozřejmě se nebráníme tomu, pokud by Ministerstvo obrany České republiky s námi chtělo spolupracovat, což se v současnosti neděje.

Dopis je napsaný na diplomatické úrovni, kde Ukrajinci píšou o navázání další spolupráce. Detaily teď řešíte telefonicky?

Teď řešíme, jaký typ pacientů by to byl, jestli jsou ze západní, nebo východní Ukrajiny. Řešíme také možnosti dopravy a jaké jsou medicínské požadavky. Někdy to není jenom o té rehabilitaci. Měli jsme třeba dříve pacienta z Ukrajiny, kterému špatně sešili kůži, a bylo potřeba udělat plastickou reoperaci, aby se snížily bolesti.

Není to tedy tak, že by do Česka přivezli postřeleného vojáka, budou to už nějaké následné zákroky nebo péče?

Přesně tak. Je nesmysl sem vozit prvozraněné. Primární péče se dělá vždycky na místě. Ale to, že pacient je stabilizovaný a opustil nemocnici, neznamená, že je ve stavu, kdy by mohl fungovat. V tu chvíli nastupujeme my jako následná péče – reoperace, rehabilitace nebo třeba vytvoření protéz. To se musí změřit, vyzkoušet, trvá třeba měsíc až dva, než si pahýl sedne na protézu.

Jedná se třeba také o výrobu vozíků na míru. Každý pacient má jinou váhovou kategorii, tomu odpovídají konstrukce vozíků a je to opravdu velmi speciální a specifická práce, která je spojená s rehabilitací.

Zatím se bavíme o jednotkách vojáků, netušíte tedy vůbec, o koho by se mohlo jednat a z jaké oblasti budou?

Oblast neřešíme. Většinou dostáváme aktuální lékařskou zprávu, v jakém je pacient stavu plus třeba i krátká videa. Aby i naši lékaři a sestry věděli, kdo přichází, jestli je schopný komunikovat, jestli je třeba soběstačný. Pokud má chybějící končetinu, jestli je schopný se pohybovat.

Co už máme teď od našich partnerů v České republice potvrzené, tak je 200 volných lůžek, která můžeme okamžitě využít. Teď čekáme jenom na stranu našich ukrajinských partnerů a pak začneme řešit, jak sem ty lidi dostat.

Převoz z Ukrajiny bude velmi těžký, letecká doprava je asi vyloučená a pozemní velmi komplikovaná. Jak to budete řešit?

Abych pravdu řekl, takhle přímo ve válečném konfliktu jsme ještě převoz neřešili, vždycky ta situace byla relativně stabilizovaná. Minule jsme přistávali vojenským speciálem přímo na vojenském letišti Borispol v Kyjevě, ale nebylo to v akutní fázi války. Naše priorita a naše zkušenosti jsou v oblasti rehabilitační, medicínské. Věřím tomu, že ať válčí, kdo válčí, tak nám poskytne výjimku nebo koridor, abychom ty zraněné kluky sem dostali.

Foto: Nadační fond Regi Base

Ukrajinští vojáci léčení v Česku v roce 2018.

Reklama

Doporučované