Hlavní obsah

Úřednice, která vedla sankční oddělení, rezignovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Český sankční seznam má zatím jen šest položek.

Reklama

Bývalá velvyslankyně na Filipínách Jana Šedivá vedla na Ministerstvu zahraničních věcí nově vytvořené sankční oddělení od července. Skončila po čtyřech měsících.

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí přišlo o úřednici, která řídila oddělení zabývající se sankcemi proti ruským subjektům.

Bývalá velvyslankyně na Filipínách Jana Šedivá, která post vedoucí nově vytvořeného sankčního oddělení zastávala od července, rezignovala.

Informaci redakce o konci Šedivé ve funkci potvrdila mluvčí ministerstva Mariana Wernerová. „Jana Šedivá z osobních důvodů rezignovala na post vedoucí oddělení,“ uvedla, přičemž dodala, že sankční oddělení je i nadále „personálně naplněné“ a pokračuje ve své práci, na níž se podle mluvčí podílejí i úředníci z jiných částí ministerstva. „Schopnost ministerstva pracovat v sankční problematice tím není nijak dotčena,“ tvrdí Wernerová.

Bližší důvody rezignace nejsou známy. Sama Jana Šedivá nechce věc komentovat. „Bohužel se k tomu z bezpečnostních důvodů nemůžeme vyjadřovat,“ reagovala na dotaz redakce.

Šest lidí na českém sankčním seznamu

  • Jako první byl na vnitrostátní sankční seznam v dubnu zařazen moskevský pravoslavný patriarcha Kirill, rozhodnutí se jej ale fakticky nijak nedotklo, protože do Česka nejezdí a ani zde nemá žádný majetek.
  • Koncem června z rozhodnutí vlády na soupisku přibyl ruský oligarcha blízký Putinovi Vladimir Jevtušenkov a jeho syn Felix. Hlavní část jejich už zmrazeného majetku tvoří hotelový komplex Savoy Westend.
  • V srpnu kabinet soupisku rozšířil o další tři jména: ruského podnikatele Borise Obnosova (šéfa zbrojního holdingu KRTV), jeho dceru Olgu Zorikovovou a zetě Rostislava Zorikova. Obnosovovi blízcí mají v Česku nemovitý majetek, přičemž podle všeho na ruské výrobě zbraní nepřímo vydělávají.

Resort vedený ministrem Janem Lipavským z Pirátů měl problém sankční oddělení vůbec obsadit. Přestože je příslušný zákon v platnosti už od začátku roku, oddělení bylo personálně naplněno až během letních prázdnin. Předtím se sankční agendě věnovali jiní úředníci nad rámec svých jiných běžných povinností.

Kromě Jany Šedivé v sankčním oddělění pracovali ještě tři referenti. Obdobné pracoviště v Polsku má dle informací redakce asi 30 lidí, ve Spojeném království pak kolem 150.

Nedostatek lidí je patrně i důvodem, proč na český sankční seznam, který je sestavován v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, bylo zatím připsáno jen šest Rusů. Sankce znamenají, že mají nyní zákaz vstupu do Česka a je jim na neurčitou dobu zmrazen český majetek.

Ministerstvo v této souvislosti ale také zdůrazňuje, že primárním cílem české diplomacie je dostat kandidáty podporující Putinův režim na nadnárodní evropský sankční seznam (ten má zatím asi 1800 položek). Na vnitrostátní mají být zapisovány jen ty osoby, které sítem EU „propadnou“.

Každou nominaci schvaluje v utajeném režimu česká vláda. Lipavského ministerstvo tak musí své návrhy obhájit i před dalšími resorty, což se podle neoficiálních informací od osob, které se problematikou zabývají, často ukazuje jako nezanedbatelný problém.

Reklama

Související témata:

Doporučované