Hlavní obsah

Ústavní soud: Politici musí změnit odměňování představitelů samospráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Ústavní soud se obrátili senátoři, kterým vadilo, že stanovování odměn v samosprávách je plně v rukou vlády, tedy exekutivy.

Článek

Ústavní soud (ÚS) v pondělí částečně vyhověl návrhu skupiny senátorů a škrtl několik pasáží ze zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze.

Zrušil také nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků, a to s časovým odkladem do konce letošního roku. Soud tak vytvořil časový prostor pro úpravu zákonů.

Senátorům vadilo zejména to, že stanovování odměn v samosprávách je plně v rukou vlády, tedy exekutivy. Zákon přitom nezmiňuje dostatečně jasná pravidla. Spatřovali v tom rozpor s principy dělby moci. Za senátory jednal Michael Canov z klubu Starostů a nezávislých. Návrh podpořilo 24 členů horní komory.

Dosud platnou právní úpravu, která zmocňovala vládu k vydání prováděcího právního předpisu, tedy nařízení o výši odměn, pokládá soud za dvojznačnou, umožňující exekutivě dvojí přístup.

„Vzhledem k tomu, že v posuzovaných zákonech chybí mechanismus pro stanovení výše odměn členů zastupitelstev, jakož i pro jejich zvyšování, mohou být tyto odměny vládou stanoveny buď jako příliš nízké, anebo naopak jako příliš vysoké, což by mohlo vést k ‚devastaci‘ rozpočtů územních samosprávných celků,“ stojí v nálezu.

Reklama

Doporučované