Hlavní obsah

Utajený výběr ředitele státních lesů: Největší šanci má úředník Lidický

Foto: Lesy České republiky

Václav Lidický byl výrobně technickým ředitelem Lesů ČR. Nyní má velkou šanci získat ve firmě nejvyšší manažerský post.

Reklama

Ministerstvo zemědělství zveřejní jméno nového šéfa státní lesní firmy v pondělí 28. února. Do té doby nechce výběr generálního ředitele nijak komentovat.

Článek

Novým generálním ředitelem Lesů České republiky by se měl stát Václav Lidický, někdejší manažer tohoto státního podniku a nyní vysoký úředník Ministerstva zemědělství.

Podle informací Seznam Zpráv z vládních kruhů bylo Lidického jméno už odsouhlaseno ve vládní koalici a pod stůl padla varianta, že by se výběrové řízení na šéfa významné státní firmy mohlo opakovat.

Oficiálně však informace dobře informovaných zdrojů potvrdit nelze. Ministerstvo zemědělství, které výběrové řízení organizuje, se nechce k věci vůbec vyjadřovat. Jméno manažera, který se nově Lesů České republiky ujme, bude oznámeno až příští týden.

„K tématu se vyjádříme na brífinku 28. února. Do té doby nebudeme spekulace komentovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Václav Lidický, který se podle zdrojů ředitelem stane, nereagoval na dotazy redakce vůbec.

Jak už Seznam Zprávy jako první uvedly, právě Václav Lidický se dostal do finále neveřejného výběru nového šéfa státní firmy, který byl vyhlášen po loňském odvolání Josefa Vojáčka. Z původních pěti uchazečů postoupil do užšího výběru spolu s Lidickým ještě bývalý generální ředitel Daniel Szorád.

Ten podle informací Seznam Zpráv získal při hodnocení ve výběrovém řízení nejvíce bodů (jako druhý skončil Václav Lidický a jako třetí v pořadí Jiří Groda, nynější prozatímní šéf Lesů ČR).

Pozici Daniela Szoráda však ztěžuje zejména to, že byl mezitím obžalován z trestného činu. Jak v minulých dnech uvedla Televize Seznam, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal obžalobu pro trestný čin podvodu.

Bývalý ředitel podle obvinění Lesy České republiky ekonomicky poškodil, když po svém odvolání v roce 2018 nedodržel podmínky konkurenční doložky.

Proti Danielu Szorádovi hraje také to, že je veřejně známa jeho úzká vazba na politiky KDU-ČSL, kteří resort zemědělství nyní řídí, což by mohlo zpochybnit nestrannost výběru.

Jeden z komisařů účast přiznal

O hledání nového generálního ředitele Lesů ČR nemá od samého začátku veřejnost podrobné informace, což kritici hodnotí jako netransparentní přístup.

Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha uvádí, že bez úspěchu skončila i jejich snaha domoci se základních dat o soutěži na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Neziskové organizace chtěly, aby resort řízený Zdeňkem Nekulou sdělil, jaké bylo přesné zadání pro výběrové řízení, kdo se do něj přihlásil a jakou kdo předložil koncepci. Požadovaly také informace, kdo konkrétně kandidáty vybíral. „Sice nám odpověděli, ale požadované informace nám stejně neposkytli,“ uvádí Jaromír Bláha.

Neoficiální informace Seznam Zpráv hovoří o tom, že členů zmíněné výběrové komise bylo pět. Jsou mezi nimi děkani dvou českých lesnických fakult (Róbert Marušák z pražské České zemědělské univerzity a Libor Jankovský z brněnské Mendelovy univerzity), dále úředníci Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar a Petra Zdražilová.

Členem byl také Jaromír Vašíček z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, který je i v dozorčí radě Lesů ČR. Členství v komisi přiznal, avšak to, že by byl jejím předsedou, odmítl.

„Není to pravda,“ reagoval bezprostředně na dotaz redakce, ale další komentář už nedal. „Jsem vázán mlčenlivostí a já tyto principy i vždycky v minulosti ctil,“ dodal Vašíček.

Kůrovec a mediální zkratka

Hlavní kandidát na nového šéfa Lesů ČR Václav Lidický se patrně neuchází jen o tento post. Podle neoficiálních informací podal další přihlášku i do souběžně probíhajícího výběrového řízení na nového ředitele Vojenských lesů a statků.

Třiapadesátiletý Lidický má v lesnictví poměrně dlouhou praxi. V roce 1990 dokončil studia na Lesnické a dřevařské fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně (předchůdkyně Mendelovy univerzity). Poté nastoupil k Západočeským státním lesům na Lesní závod Planá u Mariánských Lázní v roli technika polesí.

V roce 1992 začal pracovat pro tehdy nově založený státní podnik Lesy ČR. Začínal jako revírník na Lesní správě Planá, v letech 2001 až 2014 byl lesním správcem na Lesní správě Přimda.

V červnu 2014 byl jmenován výrobně technickým ředitelem Lesů ČR. Tam setrval až do konce roku 2017. Odvolán byl již zmíněným šéfem Danielem Szorádem v době rozbujelé kůrovcové kalamity.

V následné roli ministerského úředníka Lidický dopady kůrovce na české lesy spíše relativizoval a odmítal, že by napadení smrkových porostů bylo fatální.

„To, že kůrovec sežere celé české lesy, je mediální zkratka, to je pesimistický pohled na výsledek,“ uvedl Lidický, nyní ředitel odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů, v roce 2019 pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované