Hlavní obsah

Vaňková chce v Brně robustní koalici, i s ANO. Je složitá doba, vysvětlila

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) vyslyšela přání stranického šéfa Petra Fialy jen částečně.

Reklama

aktualizováno •

V Brně se po třech týdnech od voleb hnula jednání o koalici. Stávající primátorka Markéta Vaňková (ODS) má zůstat v čele města. Místa v radě nabídla hnutí ANO, lidovcům, Pirátům a sociálním demokratům.

Článek

Pokud se vyplní přání stávající primátorky Markéty Vaňkové (ODS), Brnu povládne široká koalice ve složení ODS s TOP 09, hnutím ANO, lidovci se Starosty a nezávislými, ČSSD a Piráty.

V zastupitelstvu budou mít 46 z 55 mandátů. Podle primátorky si překvapivý krok žádá složitá doba ve znamení energetické krize.

„V následujících čtyřech letech potřebujeme robustní koalici. Bude v následujících čtyřech letech potřeba,“ uvedla primátorka na čtvrteční tiskové konferenci.

Zaskočené partaje

Primátorka nicméně svým návrhem zaskočila další jednající strany.

Lídr lidovců Petr Hladík zopakoval, že preferují koalici na vládním půdorysu. „Jsme z toho překvapeni. Nacházíme se v těžké době energetické krize, je potřeba kompaktní vedení města Brna. Dlouhodobě si myslíme, že to umožňuje platforma stávajícího vládního půdorysu. Podle mě by si i premiér (Petr) Fiala přál, aby ve velkých městech jako Praha a Brno vládla taková koalice,“ sdělil.

Vaňková uvedla, že s předsedou vlády a ODS o situaci mluvila a on její návrh reflektoval.

Podle Hladíka bude nutné otevřít i další jednání. Bude se také ještě snažit přesvědčit ODS, aby se přiklonila k užší platformě.

Zdůraznil, že si voliči v Brně nepřáli vládnutí s hnutím ANO. „Lidé v Brně nevolili ODS, lidovce či Starosty, aby ve městě vznikla koalice s ANO. Stávající koalice dostala 33 mandátů, bez ČSSD je to 30 mandátů. Vzkaz je jasný: Je vůle zachovat současné směřování města,“ zdůraznil.

Také Piráti, kteří byli doposud v radě města, jsou nabídkou zaskočeni. „Navrhované složení jsme nečekali. Nemůžu říct, jestli to přijmeme, nebo ne. Musíme to probrat na klubu,“ uvedl jejich lídr Marek Lahoda.

ANO nechce obejít vítěze voleb

Hnutí ANO, které v Brně skončilo druhé, za nabídku poděkovalo. I jeho straníci ji chtějí nejdříve probrat ve svých aparátech, jak uvedl lídr hnutí v Brně René Černý.

„Není to jen o mně. Je zatím brzo hodnotit tu nabídku. Jako pro ostatní je pro nás poměrně nová. Zatím nedokážu přesně odpovědět, jak s ní naložíme,“ doplnil.

ANO si představovalo užší platformu na základě výsledků voleb, ale primátorčiny důvody pro širokou koalici však chápe.

Černý zopakoval, že na stole není obejití vítěze voleb.

Primátorka zároveň navrhla rozložení sil v radě. Kvůli současné krizi má vzniknout speciální gesce pro energetiku, kterou by dostal na starosti dosavadní náměstek za ODS Robert Kerndl.

ODS s TOP 09 chce mít na starosti energetiku, dopravu, kulturu, sport, zdravotnictví a sociální péči. ANO by mělo mít investice, územní plán, začlenění evropských fondů, byty a správu majetku a marketing. Lidovcům by připadlo životní prostředí, školství a prorodinná politika, Pirátům participativní rozpočet a strategický rozvoj, sociální demokracii pak majetek.

Lídři se mají znovu sejít v pondělí, kdy by mělo padnout definitivní rozhodnutí.

Koalice Společně, tedy ODS a TOP 09, volby v Brně ovládla se ziskem 25 procent, což znamená 16 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Strany v brněnském zastupitelstvu

ANO – 13 zastupitelů

ODS – 12 zastupitelů

TOP 09 – 4 zastupitelé

KDU-ČSL – 5 zastupitelů

STAN – 5 zastupitelů

SPD – 5 zastupitelů

Piráti – 4 zastupitelé

ČSSD – 3 zastupitelé

Zelení – 2 zastupitelé

Žít Brno – 1 zastupitel

Trikolora – 1 zastupitel

Na druhém místě skončilo s 20,5 procenta hnutí ANO (13 křesel). Třetí je koalice lidovců se Starosty a nezávislými, připsala si okolo 17,1 procenta hlasů (10 křesel).

Čtvrté je SPD s Trikoloru, Moravany a Nezávislými kandidáty se ziskem 9,8 procenta (6 křesel). Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti (4 křesla), ČSSD (3 křesla) a Zelení se Žít Brno (3 křesla).

Pokud by klapl návrh primátorky, v opozici by zůstala SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Dosud vedla Brno koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Reklama

Doporučované