Hlavní obsah

Vildumetzová z ANO chce kandidovat do Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová se pravděpodobně bude ucházet o voličské hlasy v senátních volbách. Oznámila to ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jana Mračková Vildumetzová je stínová ministryně vnitra a poslankyně hnutí ANO. Je také předsedkyní krajské organizace hnutí v Karlovarském kraji. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy oznámila, že by se ráda stala senátorkou.

„V letošních podzimních volbách bych měla kandidovat jak do Senátu, tak do karlovarského krajského zastupitelstva. V obou případech už jsem dostala nominace krajské organizace, musí je ještě schválit republikový výbor,“ uvedla ve vyjádření poslankyně ANO.

„Prošla jsem komunální, krajskou i celostátní politikou a myslím si, že by bylo dobré, aby se hnutí ANO podařilo v Senátu posílit,“ dodala.

Vildumetzová byla v minulosti hejtmankou Karlovarského kraje, předsedkyní Asociace krajů a místopředsedkyní Poslanecké sněmovny.

Jde už o druhé známé jméno, které bude za ANO nejspíš bojovat o senátorské křeslo. Kandidovat bude možná také lékař a kdysi vlivný poslanec ODS Boris Šťastný.

„Rozhodne se to na konci dubna. Mám určitou podporu na Praze 12. Ale samozřejmě rozhoduje pražská organizace a vrcholné vedení,“ odpověděl Šťastný v rozhovoru podcastu Ptám se já na otázku, zda bude za ANO kandidovat do horní komory Parlamentu.

ANO v Senátu není silné

Hnutí ANO není dlouhodobě při volbách do Senátu úspěšné. V současnosti má hnutí pouze pět senátorů z 81.

Hnutí ANO má v Senátu pět senátorů:

Foto: anobudelip.cz, Seznam Zprávy

Hnutí ANO má v Senátu nyní pět senátorů.

V poslední senátních volbách v roce 2022 byl nejsledovanější souboj šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) s Janou Nagyovou (za ANO). Ve volebním obvodu Jihlava hlasovalo tehdy téměř 39 procent voličů a Nagyová získala druhý největší počet hlasů ze všech kandidátů – po svém soupeři Miloši Vystrčilovi.

Předseda ANO Andrej Babiš tehdy přiznal, že celkový výsledek je zklamáním v tom, že sedm soubojů prohráli kandidáti ANO rozdílem pár set hlasů.

„Je pravdou, že druhé kolo vyhrála koalice Spolu. Vyhráli, my jim určitě gratulujeme, nicméně to nic nemění na tom, že komunální volby jsme jednoznačně vyhráli my, a pokud to někdo zpochybňuje, potom neumí počítat,“ řekl s odkazem na počet hlasů.

Reklama

Doporučované