Hlavní obsah

Vláda bude přispívat na ubytování uprchlíků. Na Ukrajinu pošle další zbraně

Vláda projednala několik bodů, které se týkají uprchlíků z Ukrajiny.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Stát bude přispívat na ubytování uprchlíků až 250 korunami. Vláda také schválila další dodávku vojenského materiálu pro Ukrajinu.

Článek

Stát bude platit za ubytování ukrajinských uprchlíků 200 až 250 korun denně podle typu bydlení. Shodli se na tom dnes ministři s hejtmany, návrh následně schválila vláda.

Příspěvek se bude týkat dětí i dospělých. Kraje se budou podílet zhruba třetinou částky. Příspěvek 200 korun denně bude stát posílat za ubytování uprchlíků v tělocvičnách, halách nebo podobných nouzových prostorách. Tento příspěvek je i na stravu.

„Nouzové ubytování u jiných ubytovatelů bude 250 korun na osobu na noc,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Tento příspěvek nezahrnuje stravování.

Příspěvek se zatím týká dočasného ubytování, které poskytují obce nebo kraje, nikoli běžné domácnosti.

Vláda chystá návrh, díky kterému by domácnosti za ubytovaného uprchlíka dostávaly 3000 korun. „Stropní částka na jeden byt či domácnost by byla 9 tisíc korun, aby nemohlo docházet k umělému kšeftování s chudobou,“ uvedl Rakušan. Tento návrh by mohl být schválen příští týden, příspěvek by se nedanil a vláda by ho proplácela i zpětně lidem, kteří uprchlíky ubytovávají od začátku krize.

Pokud by chtěl někdo příspěvky zneužívat, vláda podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) tvrdě zasáhne. „Určitě to nepovede k tomu, že by někdo vystěhoval české občany, ti musí mít ze zákona platnou smlouvu, naprostá většina má na dobu neurčitou, jsou tam velmi přísné povinnosti,“ dodal Stanjura.

Přerozdělování uprchlíků

Ministři se s hejtmany domluvili také na přerozdělování migrantů z nejvytíženějších krajů. Přerozdělování se bude řídit počtem obyvatel kraje nebo jeho ekonomickou výkonností.

„Dohodli jsme se na relokační tabulce, která určuje počty lidí, které jsou kraje s obcemi s rozšířenou působností schopny zajistit,“ dodal Rakušan.

Zájemci o ubytování v přetížených místech, jako je například Praha, Středočeský nebo Jihomoravský kraj, budou odkazováni na ostatní kraje. „Člověk, který opakovaně odmítne ubytování zprostředkované krajským centrem, bude brán jako člověk, který má ubytování po vlastní linii. Aby se nám lidé stále nevraceli do některých krajských center,“ uvedl Rakušan.

Ministerstvo vnitra poskytlo zatím 2 183 lůžek, obsazena je drtivá většina z nich. Maximálně je ministerstvo schopné poskytnout ještě dalších 500 lůžek.

Ministerstvo pro místní rozvoj bude řešit také možnost dlouhodobějšího ubytování. Na něj by mohly dostat příspěvek od státu kraje či obce, a to od dubna. Podle Bartoše by se jednalo o příspěvek na rekonstrukce nemovitostí, které kraje či obce dávají do obyvatelného stavu a Ukrajincům nyní nabízejí. Vyplácet by se proto měl i zpětně. „Týkalo by se to i jakýchsi montovaných domů pro trvalejší bydlení,“ dodal Bartoš.

Na takovéto příspěvky chce v Bruselu vyjednat část z balíku evropských peněz. „Ty by EU v rámci soudržnosti mohla poskytnout státům, které jsou v tuto chvíli nejvíce zasaženy, to jest státy, které jsou nejblíž Ukrajině, kam lidé prchají před putinovskou agresí,“ uvedl. Jednat by se mohlo o vyšší jednotky miliard korun.

Další zbraně pro Ukrajinu

Vláda schválila dodávku dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu, uvedl bez dalších podrobností Rakušan. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v neděli v České televizi uvedla, že Česko poskytne Ukrajině další materiál za více než 700 milionů korun, v úterý novinářům řekla, že se chystá darování materiálu až za miliardu.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nejsou uprchlíci problém z hlediska koronaviru. „Než se uprchlíci dostanou do rodin, většinou jsou v centrech, na místě jsou hygienici. „Zachytili jsme dvě tři ohniska, což je standardní při takových velkých pohybech velkých skupin obyvatel,“ uvedl Válek.

Reklama

Doporučované