Hlavní obsah

Vláda už začíná hledat pozemky pro budování uprchlických táborů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Fiala očekává, že EU pomůže státům nejvíce zasaženým velkou uprchlickou vlnou hlavně finančně a materiálně. Vůle pomoci je prý vysoká.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) soudí, že místo velkých stanových městeček pro ukrajinské válečné běžence by měla být budována menší zařízení na vícero místech.

Článek

Vláda se už připravuje na budování klasických uprchlických táborů – stanových městeček – kam budou umisťováni ti Ukrajinci prchající před ruskou agresí, pro něž se nenajde v Česku standardní ubytování ani místa v tělocvičnách a dalších provizorních přístřeších.

„Pan ministr vnitra a pan ministr pro místní rozvoj dostanou od vlády pověření, aby hledali ve spolupráci s komunální politikou vhodná místa. Musíme se na to připravit,“ uvedl premiér v nedělní debatě na CNN Prima News.

Jako lepší řešení vidí, když budou uprchlíci provizorně ubytování v menších počtech. „Měli bychom se snažit, aby to nebylo na jednom místě, ale na různých místech v ČR,“ prohlásil předseda vlády.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na stejné téma promluvila v České televizi. Její resort už nyní zvažuje vybudování stanových městeček s kapacitou kolem 400 lidí, na starosti by je měla mít armáda. Podobné stanové městečko české vojsko už nedávno stavělo na Slovensku.

Česká republika počítá i s pomocí Evropské unie. Vyžádala si dodání 25 modulárních základen pro ubytování celkem 50 tisíc uprchlíků. O budování provizorního ubytování má Fialův kabinet ještě v neděli jednat i s Asociací krajů ČR. Také se chystá obdobná debata se Svazem měst a obcí.

Příspěvek na ubytování

Ministři podle premiéra Fialy chtějí s krajskými a komunálními politiky řešit také třeba otázku finanční kompenzace, jakou dostávají ubytovací zařízení. Stát zatím poskytuje příspěvek 180 korun za noc u dospělého a 100 korun za dítě, což se i některým krajským politikům zdá málo. Namítají, že to mnohde nepokryje ani náklady.

„Budeme se o tom bavit. Do středy budeme mít všechny potřebné informace, budeme se snažit nastavit tu částku správně,“ uvedl Fiala.

Podle premiéra se Česko s nynějšími zhruba 200 tisíci válečnými uprchlíky z Ukrajiny dostalo na hranici absorpční kapacity, která se obvykle uvádí na hranici dvou procent počtu obyvatel. Připomněl, že Evropa čelí největší uprchlické krizi od druhé světové války. Mnohem větší, než kterou vyvolala válka v Sýrii.

„Za celý rok 2015 přišlo do Evropy 1,5 milionu uprchlíků, teď je to za dva týdny přes 2 miliony. To je nepředstavitelné, to nemá obdoby,“ porovnal dvě uprchlické krize Fiala.

Fiala počítá i s finanční pomocí z Evropské unie, stejně tak s materiální. Nikoliv ale s povinným přerozdělováním uprchlíků pomocí kvót, jak se o tom hovořilo v roce 2015 a Česko tuto politiku tvrdě odmítalo. „Já bych se tomu (kvótám) chtěl vyhnout. Posíláte lidi někam, kam nechtějí jít,“ zopakoval svůj postoj.

Premiér se vyjádřil i k možnosti regulace vysokých cen pohonných hmot, případně snížení DPH, jak na to stále tlačí opozice. Podle jeho názoru tato politika k ničemu dobrému nevede. V Polsku podle něj způsobila jen problémy s dodávkami pohonných hmot.

Vláda si stojí za tím, že lépe je pomáhat jen těm, co se dostávají do vážných problémů. Na víc podle něj státní rozpočet ani dnes nemá prostředky. Finanční pomoc by podle něj stejně někdo musel ve výsledku zaplatit. Podle Fialy by to nejvíce odnesla střední třída.

Reklama

Doporučované